Jajko sadzone na szpinaku z czosnkiem niedźwiedzim

Jajko sadzone na szpinaku to prawdziwa bomba witaminowa. Wyjątkowego smaku dodają potrawie listki czosnku niedźwiedziego, które idealnie podkreślają smak szpinaku. Czosnek ze szpinakiem to nieodłączny duet, dlatego jeśli nie masz czosnku niedźwiedziego, koniecznie dodaj zwykły.

Zapraszam zatem na pyszne wiosenne śniadanie lub w towarzystwie ziemniaków na znakomity wiosenny obiad. Prosto, pysznie i bardzo zdrowo!

Składniki na 2 porcje:

  • pęczek świeżego szpinaku
  • 4 jajka „0”
  • listki czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • szczypiorek
  • 1 łyżka masła ghee

Wykonanie:

  • szpinak i czosnek niedźwiedzi pozbawić grubych ogonków, następnie dokładnie umyć, najlepiej cały szpinak zanurzając w wodzie. Listki czosnku niedźwiedziego pokroić w paseczki
  • odsączony, ale nie osuszony szpinak i posiekany czosnek podsmażyć na patelni na rozgrzanym maśle. Chwilę poddusić, dodać gałkę muszkatołową, następnie gdy zmięknie przy pomocy sztućców uformować 4 gniazdka. W każde wbić jajko. Posolić, oprószyć pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem i przykryć patelnię pokrywką. Gdy białko się zetnie, jajka są gotowe do podania. Długość smażenia należy uzależnić od własnych preferencji smakowych, gdy lubisz całkowicie ścięte żółtko potrzymaj patelnię chwilę dłużej na ogniu
  • podawaj z pieczywem lub ziemniakami 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *