Jajecznica z pomidorami to dobry pomysł na urozmaicenie smaku lubianego i bardzo popularnego śniadania. Dzisiejsza z dodatkiem podsmażonej cebulki i pomidora posmakuje każdemu. To proste, pożywne i zdrowe śniadanie, polecam na leniwy sobotni poranek!
Składniki:
- 4 jajka bio
- 1 cebula
- 1 duży pomidor malinowy
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka lub śmietanki
- sól
- pieprz
- koperek
Przygotowanie:
- pomidora naciąć z góry na krzyż, sparzyć wrzątkiem, schłodzić i obrać ze skóry. Przekroić na ćwiartki, wybrać łyżeczką środek z pestkami i odrzucić, następnie pokroić pomidora w kostkę
- obraną cebulę pokroić w kostkę lub piórka
- na patelni rozgrzać masło, poddusić cebulę, następnie dodać pomidora. Wbić jajka, odczekać, aż białko zacznie się ścinać, dolać śmietankę i zacząć powoli mieszać zagarniając jajecznicę od środka patelni. Gdyby za szybko się ścinała, odsunąć patelnię z płyty cały czas mieszając, za chwilę ponownie postawić patelnię na ogniu. Na koniec posolić, oprószyć pieprzem
- podawać posypaną koperkiem lub szczypiorkiem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂