W sezonie, gdy świeże kurki są na wyciągnięcie dłoni, warto wykorzystać ich potencjał. Są nie tylko zdrowe, ale wyjątkowo podnoszą smakowitość każdej potrawy, w której zostały wykorzystane. Dziś wylądowały w gulaszu z indyka. Niby zwykły gulasz, a z dodatkiem pomarańczowych grzybków jest po prosty doskonały.
Delikatne mięso indycze i kurki wspaniale się uzupełniają.
Składniki:
- 1 kg mięsa z udźca indyczego
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki krupczatki
- sól, pieprz
- papryka w proszku
- listek laurowy, ziele angielskie
- około 300 g kurek
- pęczek koperku
- 1,5-2 szklanki bulionu
- 200 ml śmietany
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
- mięso odfiletować, obrać z powięzi i błonek, następnie pociąć w dużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i czerwoną papryką, obtoczyć każdy kawałek w mące, nadmiar strząsnąć. Obsmażyć na gorącym oleju do zrumienienia. Mięso zsunąć i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę
- obsmażone mięso z cebulą zalać w płaskim rondlu bulionem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem około 1 godziny, aż będzie zupełnie miękkie
- w międzyczasie opłukać kurki, większe podzielić na pół i dodać do gulaszu koło 10-15 minut pod koniec duszenia
- podawać z kaszą, ryżem lub kluskami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂