Soczysty, aromatyczny dorsz z grilla. Namawiam do urozmaicenia grillowego menu i wprowadzenia ryby. Grilluj zdrowo! Filety z dorsza, kilka zielonych gałązek lubczyku prosto z grządki i pyszna, zielona ryba gotowa.
Możesz zamarynować rybę 30 minut przed planowanym grillowaniem lub wcześniej i pozostawić ją w marynacie przez noc w lodówce. Będzie jeszcze smaczniejsza.
Oprócz marynaty lubczykowej do pieczenia dorsza od strony bez skóry obłożyłam liśćmi lubczyku, by „trzymał” rybę. Efekt? Ryba się nie rozsypała, ładnie zachowała kształt, a przypieczony lubczyk oszałamiał aromatem i smakiem. Przepis wart wypróbowania!
Składniki:
- 4 duże filety z dorsza
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 4 gałązki lubczyku
- 3-4 cm kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- rybę umyć, osuszyć, poporcjować. Skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą
- umyte, osuszone, oberwane z grubych łodyg listki lubczyku drobno posiekać. Obrać i posiekać imbir i ząbek czosnku. Wymieszać ziele i przyprawy z olejem. Marynatą równomiernie obłożyć porcje ryby, ułożyć ciasno w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić do zamarynowania
- porcje ryby układać na rozgrzanym ruszcie i smażyć do zrumienienia najpierw od strony skóry, następnie przykryć porcje ryby całymi liśćmi ziela, obrócić i dosmażać drugą stronę
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂