Grillowany dorsz w marynacie lubczykowej

Soczysty, aromatyczny dorsz z grilla. Namawiam do urozmaicenia grillowego menu i wprowadzenia ryby. Grilluj zdrowo! Filety z dorsza, kilka zielonych gałązek lubczyku prosto z grządki i pyszna, zielona ryba gotowa.

Możesz zamarynować rybę 30 minut przed planowanym grillowaniem lub wcześniej i pozostawić ją w marynacie przez noc w lodówce. Będzie jeszcze smaczniejsza.

Oprócz marynaty lubczykowej do pieczenia dorsza od strony bez skóry obłożyłam liśćmi lubczyku, by „trzymał” rybę. Efekt? Ryba się nie rozsypała, ładnie zachowała kształt, a przypieczony lubczyk oszałamiał aromatem i smakiem. Przepis wart wypróbowania!

Składniki:

  • 4 duże filety z dorsza
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 gałązki lubczyku
  • 3-4 cm kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cytryny
  • sól 
  • pieprz

Wykonanie:

  • rybę umyć, osuszyć, poporcjować. Skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą
  • umyte, osuszone, oberwane z grubych łodyg listki lubczyku drobno posiekać. Obrać i posiekać imbir i ząbek czosnku. Wymieszać ziele i przyprawy z olejem. Marynatą równomiernie obłożyć porcje ryby, ułożyć ciasno w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić do zamarynowania
  • porcje ryby układać na rozgrzanym ruszcie i smażyć do zrumienienia najpierw od strony skóry, następnie przykryć porcje ryby całymi liśćmi ziela, obrócić i dosmażać drugą stronę  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *