Czekoladowych łakoci ciąg dalszy, gofry podwójnie czekoladowe. Bo oprócz kakao z dodatkiem drobinek czekolady. Gofry na wzór belgijskich, tych z rodzaju trochę racuchowatych. Mięsiste, czekoladowe wnętrze zadowoli wszystkich czekoladoholików.
Jeśli wolisz gofry lżejsze i bardziej chrupiące, wystarczy zwiększyć dodatek maślanki, także przepis bardzo uniwersalny.
Proste składniki, które na pewno masz na stanie. Zatem do dzieła! Nałożenie wg uznania, ale dla mnie najlepsze to najprostsze, z cukrem pudrem.
Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej 630
- 3 jajka
- 250 g maślanki (lub 450 g)
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g masła
- 50 g ksylitolu/cukru
- 100 g czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
Wykonanie:
- suche składniki odważyć i wymieszać
- maślankę zmiksować z jajkami
- masło roztopić, przestudzić
- wymieszać przy pomocy miksera mokre składniki z suchymi oraz z masłem
- smażyć na lekko natłuszczonej gofrownicy wg instrukcji urządzenia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂