Czekoladowych łakoci ciąg dalszy, gofry podwójnie czekoladowe. Bo oprócz kakao z dodatkiem drobinek czekolady. Gofry na wzór belgijskich, tych z rodzaju trochę racuchowatych. Mięsiste, czekoladowe wnętrze zadowoli wszystkich czekoladoholików.

Jeśli wolisz gofry lżejsze i bardziej chrupiące, wystarczy zwiększyć dodatek maślanki, także przepis bardzo uniwersalny.

Proste składniki, które na pewno masz na stanie. Zatem do dzieła! Nałożenie wg uznania, ale dla mnie najlepsze to najprostsze, z cukrem pudrem.

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej 630
  • 3 jajka
  • 250 g maślanki (lub 450 g)
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g masła
  • 50 g ksylitolu/cukru
  • 100 g czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • suche składniki odważyć i wymieszać
  • maślankę zmiksować z jajkami
  • masło roztopić, przestudzić
  • wymieszać przy pomocy miksera mokre składniki z suchymi oraz z masłem
  • smażyć na lekko natłuszczonej gofrownicy wg instrukcji  urządzenia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *