Galette to najłatwiejsze kruche ciasto z owocami, rodzaj tarty, do której nie potrzebujesz foremki. Odręcznie uformowany brzeg ciasta świetnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Środek wypełniony mięciutkimi aromatycznymi owocami i chrupiący brzeg skusi każdego łakomczucha.
Kruche ciasto jest idealne, nawet przy tak wilgotnych owocach jak jeżyny nie nasiąka wilgocią. Jedyny warunek, musisz poczekać, aż ciasto ostygnie i dopiero wtedy je kroić. Pracy przy nim niewiele, a efekt końcowy pyszny. Bardzo polecam.
Składniki:
- 250 g mąki — użyłam orkiszowej 630
- 60 g cukru pudru/ksylitolu
- 125 g masła
- 1 jajo M
- szczypta soli
- jeżyny- około 500 g
- 1-2 brzoskwinie — opcjonalnie
- dodatkowo 2-3 łyżki cukru/ksylitolu
- 2-3 łyżki mleka
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać pokrojone w kawałeczki zimne masło i rozetrzeć między palcami, jeszcze lepiej w robocie na „mokry piasek”. Dodać jajko i zagnieść do połączenia składników w zgrabną kulę. Odłożyć do lodówki na 30 minut
- umyć, odszypułkować i osuszyć na papierowym ręczniku jeżyny
- rozwałkować schłodzone ciasto na papierze do pieczenia na placek o grubości 0,5 cm na kształt okręgu o średnicy około 35 cm. Brzegi nie mogą być rozwałkowane za cienko, bo przy zakładaniu popękają
- na ciasto wysypać jeżyny, brzegi ciasta założyć na owoce. Jeżyny posypać cukrem, a brzeg ciasta posmarować mlekiem i również posypać cukrem. Pod jeżyny można rozłożyć warstwę z pokrojonych w półplasterki brzoskwiń. Na zdjęciu oba warianty, oba pyszne
- ciasto piec w 200° C 25-30 minut do zezłocenia brzegów
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂