Barszczem można się delektować nie tylko w formie płynnej i na gorąco. Proponuję przygotowanie barszczu w formie galaretki. Barszcz na zimno i w zestalonej formie kompletnie nic nie traci na smaku, a na pewno zaskakuje formą i kolorem.
Galaretkę możesz przygotować na dwa sposoby, wykorzystać żelatynę lub naturalny agar-agar. Galaretka z agarem zachwyci i wegetarian, i wegan.
Galaretki przygotowałam w ramach poświątecznego recyklingu na bazie barszczu wigilijnego. To najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny ze wszystkich barszczy, dlatego galaretka jest pyszna! Myślę, że przygotowana na tradycyjnym, czystym barszczu na wędzonce będzie równie smaczna.
Czerwone galaretki to świetna przystawka i pięknie będą się prezentować w każdym zimnym bufecie!
Składniki:
- 500 ml barszczu
- 1 łyżeczka agaru lub zamiennie 6 płatków żelatyny/6 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:
- przygotować barszcz wg ulubionego przepisu (przepisy patrz wyżej)
- galaretka z agarem: agar rozpuścić w odmierzonej ilości barszczu i mieszając trzepaczką balonową doprowadzić do wrzenia. Gotować najmniej 2 minuty. Rozlać do przygotowanych naczyniek, przelanych wcześniej zimną wodą. Odstawić do stężenia
- galaretka z żelatyną: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie napęczniałą wymieszać z małą ilością gorącego barszczu i dodać do odmierzonej ilości barszczu. Wymieszać i już nie zagotowywać. Rozlać do kokilek i umieścić w lodówce do stężenia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂