Domowa galaretka to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i jednocześnie przygotowanie zdrowego, dietetycznego deseru. Obojętnie, czy użyjesz tradycyjnej żelatyny, czy agaru deser cieszy oko i ślinka cieknie. Galaretka z agarem smakuje nieco inaczej niż tradycyjna, ale tężeje stosunkowo szybko i to nawet bez lodówki.
Smaczniejsza jest jednak schłodzona. Do produkcji domowych galaretek najlepiej użyć małych pojemniczków po lodach lub silikonowych foremek do muffinek. Galaretki podałam ze śmietanką posłodzoną cukrem różanym.
Składniki:
- 250 g truskawek
- 250 ml wody, soku lub kompotu
- 1-2 łyżki ksylitolu do posłodzenia
- 6 g agaru
- śmietanka
- cukier różany
Wykonanie:
- truskawki umyć, odszypułkować. Większe pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować z częścią wody, soku lub kompotu
- w 100 ml zimnego płynu rozmieszać agar-agar i połączyć ze zmiksowanymi truskawkami. Mieszając zagotować całość i gotować 2 minuty. Tyle czasu potrzebuje agar, by uczynnić żelującą substancję
- galaretkę rozlać do pojemniczków, gdy ostygnie wstawić do lodówki
- podawać z mleczkiem kokosowym lub śmietanką posłodzoną cukrem różanym
SMACZNEGO!
UWAGI:
6 g agaru odpowiada 6 g żelatyny w proszku lub 6 listkom żelatyny i wystarcza na związanie 500 ml płynu. Przygotowana galaretka jest dosyć zwięzła, więc jeśli lubisz „trzęsącą” możesz dodać więcej płynu
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂