Wegan zachwyca ryż smażony z warzywami, dziś proponuję ryż podobnie rozdrobniony, ale w wersji z boczkiem i śmietaną – po prostu pyszny sos kalafiorowy. Danie bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, a efekt zaskakujący.
Jeśli szukasz nowego, ciekawego przepisu na danie z kalafiorem ten przepis jest dla Ciebie! Jak gęsty i kaloryczny zrobisz sos to zależy tylko od rodzaju i ilości śmietany jakiej użyjesz.
Składniki:
- 1/2 kalafiora (ca. 400 g)
- 1 szalotka
- 100 g plasterków boczku
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól,
- pieprz
- gałka muszkatołowa – świeżo starta
- 200 ml bulionu
- 200 ml śmietany
Przygotowanie:
- kalafiora umyć, wyciąć różyczki i rozdrobnić w kielichu blendera na ziarenka wielkością podobne do ryżu
- szalotkę pokroić w kostkę, boczek w paski, a umyty i wysuszony szczypiorek drobno posiekać
- na dużej patelni z wysokim rantem rozgrzać masło, dodać boczek, cebulkę i podsmażyć przez kilka minut. Na patelnię dołożyć rozdrobniony kalafior i podsmażać kolejne 5 minut. Posolić, dodać pieprz i zmieloną gałkę muszkatołową
- na koniec podlać bulionem i śmietaną, podgrzewać następne 5 minut
- w międzyczasie ugotować makaron
- odcedzony makaron podawać z sosem kalafiorowym. Na talerzach posypać szczypiorkiem
SMACZNEGO!
Przepis pochodzi z Mein schönes Land Edition – Herbst 5/18
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂