Kto nie lubi mielonych? Proste, szybkie danie do przygotowania. Dziś przedstawiam przepis, który możesz dołączyć do swoich ulubionych.
Pyszne, pulchne i pachnące aromatyczną kapustą kotleciki. Świetne i z kartofelkami i z pieczywem.
Składniki:
- 1/2 kapusty włoskiej lub 1 mała
- 400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 2 jajka
- 100 g bułki tartej
- 1/4 szklanki śmietany
- suszone oregano
- mielona papryka
- mielony kminek — opcjonalnie
- olej do smażenia
Wykonanie:
- kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, pokroić na cząstki i włożyć na kilka minut do garnka z osoloną wodą. Kapustę odcedzić, ostudzić, następnie wyciąć głąb i pokroić w małą kostkę
- mięso przełożyć do miski, wbić jajka, dodać bułkę tartą, śmietanę i pokrojoną kapustę. Przyprawić do smaku, solą, pieprzem, kminkiem i papryką oraz oregano. Dokładnie wyrobić
- z mięsnej masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju 7 minut, często obracając
- podawać z ziemniaczkami z wody i ulubioną surówką
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂