FRANKFURTER KRANZ. TORT Z FRANKURTU

Frankfurter Kranz to tort, który emanuje niemiecką tradycją cukierniczą. Pochodzący z Frankfurtu, jest skomponowany z warstw biszkoptu lub ciasta piaskowego, masy maślanej i krokantu z różnych rodzajów orzechów. Nie można pominąć także dekoracji w postaci kandyzowanych wiśni i możliwości wzbogacenia smaku przez dodatek konfitury. Mimo że Frankfurter Kranz to klasyka, można go nieco zmodernizować, czyniąc zdrowszym i mniej kalorycznym. Jak to zrobić? Zapraszam do przepisu i kilku praktycznych wskazówek.

Frankfurter Kranz składniki: Co Będziemy Potrzebować?

Na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 120 g ksylitolu lub cukru
  • 120 g mąki orkiszowej jasnej
  • 30 g mączki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 4-6 łyżek ksylitolu lub cukru
  • 2 łyżki rumu
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie krokantu z orzechów laskowych
  • Kandyzowane wiśnie
  • 1 słoiczek kwaśnego dżemu, najlepiej porzeczkowego

Instrukcje: Krok po Kroku do Doskonałego Frankfurter Kranz

  1. Przygotowanie Biszkoptu: Ubij białka jajek na sztywno, dodając stopniowo ksylitol. Dodawaj żółtka, nie przerywając ubijania. Na koniec dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 minut.
  2. Krem Maślany: Odląć 1/2 kubka mleka i zmieszać z budyniowym proszkiem. Pozostałe mleko zagotować z ksylitolem i powoli dodawać budyń, aż zgęstnieje. Po ostygnięciu utrzeć z miękkim masłem i rumem.
  3. Montaż Tortu: Przekrój wystudzony biszkopt na trzy blaty. Nałożyć warstwę dżemu i kremu pomiędzy blaty i na wierzch. Posypać krokantem i udekorować kandyzowanymi wiśniami.
  4. Ostateczne Akcenty: Pozostawić tort na kilka godzin (lub dni), aby smaki się przegryzły. Frankfurter Kranz jest najsmaczniejszy po dwóch dniach.

Tips & Tricks: Jak Odmienić Frankfurter Kranz?

Mimo że Frankfurter Kranz to klasyka, można go odmienić na różne sposoby. Zamiast kandyzowanych wiśni, spróbuj użyć świeżych owoców sezonowych. Jeżeli jesteś weganinem, zastąp jajka i masło ich roślinnymi zamiennikami. Możesz również eksperymentować z różnymi rodzajami krokantu, wykorzystując różne orzechy.

PRZECZYTAJ  Przechowywanie kapusty kiszonej - jak i gdzie ją przechowywać?

Podsumowanie: Frankfurter Kranz, Tort dla Wszystkich

Frankfurter Kranz to idealny wybór dla tych, którzy chcą wprowadzić do swojej kuchni odrobinę niemieckiej tradycji. Jest to również fantastyczna opcja dla osób dbających o zdrowie, gdyż można go z powodzeniem „odchudzić” bez utraty smaku. Niezależnie od okazji, czy to urodziny czy święta, Frankfurter Kranz zawsze zrobi furorę.

Smacznego i udanych kulinarnych eksperymentów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *