Wątróbka duszona w śmietanie z jabłkiem i cebulą to pyszny i tani obiad.
Tak przygotowana wątróbka jest bardzo soczysta i super smaczna. Najważniejsza, robi się praktycznie sama i największy plus — nie pryska.
Wątróbki wcześniej nie obsmażam, zatem danie jest dietetyczne.
Składniki:
- ok. 500 g wątróbki
- 1 jabłko
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- tymianek/majeranek
- 1-2 łyżki masła
Przygotowanie:
- wątróbkę umyć, oczyścić z powięzi i błonę. Osuszyć
- jabłko i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać z solą, pieprzem i majerankiem. Rozłożyć na dnie naczynia do zapiekania
- na kołderce z cebuli i jabłka rozłożyć wątróbkę, na górze ułożyć wiórki masła. Całość podlać śmietaną kremówką
- piec w 180’C 20-25 minut
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂