Filet z kurczaka krótko obsmażony, następnie podlany białym winem (lub cydrem) i śmietanką, podany z karmelizowanymi jabłkami z dodatkiem żurawiny nie tylko świetnie się prezentuje, ale smakuje doskonale. Bardzo prosty do przygotowania, a jednak niebanalny. Cała tajemnica smaku tego prostego dania to świetna przyprawa.
Jabłka najlepiej skarmelizować na oddzielnej patelni, aby pozostały jędrne i dodać na koniec na patelnię z kurczakiem. To chyba jeden z najsmaczniejszych jesiennych sposobów podania filetów z kurczaka. Polecam do wypróbowania!
Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki złocistej przyprawy
- 2 jabłka
- 1-2 łyżeczki cukru
- 2 garstki suszonej żurawiny
- 150-200 ml białego wina
- 200 ml śmietany kremówki
- olej/masło ghee/olej kokosowy
Wykonanie:
- filety z kurczaka umyć, usunąć błonki i natrzeć przyprawą. Odstawić na 15-30 minut
- na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć piersi z obu stron. Gdy się zrumienią podlać białym winem. Po odparowaniu połowy alkoholu, wlać na patelnię śmietankę kremówkę, przykryć pokrywką i dusić filety około 10-15 minut
- w międzyczasie obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Umieścić na patelni z rozgrzanym masłem, oprószyć cukrem i smażyć przez kilka minut. Dodać żurawinę. Zawartość patelni przełożyć do kurczaka i poddusić razem przez kilka minut, by połączyć smaki. Przed podaniem filety kurczaka pokroić w plastry, ułożyć na talerzach, polać sosem i przybrać zieleniną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂