Filet z kurczaka w białym winie z karmelizowanymi jabłkami

Filet z kurczaka krótko obsmażony, następnie podlany białym winem (lub cydrem) i śmietanką, podany z karmelizowanymi jabłkami z dodatkiem żurawiny nie tylko świetnie się prezentuje, ale smakuje doskonale. Bardzo prosty do przygotowania, a jednak niebanalny. Cała tajemnica smaku tego prostego dania to świetna przyprawa.

Jabłka najlepiej skarmelizować na oddzielnej patelni, aby pozostały jędrne i dodać na koniec na patelnię z kurczakiem. To chyba jeden z najsmaczniejszych jesiennych sposobów podania filetów z kurczaka. Polecam do wypróbowania!

Składniki na 2 porcje:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki złocistej przyprawy
  • 2 jabłka
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 2 garstki suszonej żurawiny
  • 150-200 ml białego wina
  • 200 ml śmietany kremówki
  • olej/masło ghee/olej kokosowy

Wykonanie:

  • filety z kurczaka umyć, usunąć błonki i natrzeć przyprawą. Odstawić na 15-30 minut
  • na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć piersi z obu stron. Gdy się zrumienią podlać białym winem. Po odparowaniu połowy alkoholu, wlać na patelnię śmietankę kremówkę, przykryć pokrywką i dusić filety około 10-15 minut
  • w międzyczasie obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Umieścić na patelni z rozgrzanym masłem, oprószyć cukrem i smażyć przez kilka minut. Dodać żurawinę. Zawartość patelni przełożyć do kurczaka i poddusić razem przez kilka minut, by połączyć smaki. Przed podaniem filety kurczaka pokroić w plastry, ułożyć na talerzach, polać sosem i przybrać zieleniną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *