Filet z kurczaka „India” z mlekiem kokosowym

Szybki obiad z filetów kurczaka podsmażonych z cebulą, czosnkiem i imbirem, a następnie duszonych w kremowym sosie z mleka kokosowego. Pierś z kurczaka przygotowana w ten sposób jest przepyszna, cudownie mięciutka, z dużą ilością bardzo aromatycznego sosu. Imbir dodaje pikanterii potrawie, ale dodatek mleczka kokosowego ją łagodzi.

Danie pozostaje w klimatach azjatyckich, dokładnie dominuje w nim nuta indyjska. Proste, smaczne, szybkie, danie będzie gotowe, zanim ryż się ugotuje. Gorąco polecam!

Składniki:

  • 600 g filetu z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżki posiekanego imbiru 
  • 1/2 cytryny — bio
  • 2-3 łyżki neutralnego oleju
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300-400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól

Wykonanie:

  • piersi z kurczaka umyć, osuszyć, następnie pokroić w 2-cm kostkę. Cebulę, czosnek i imbir obrać. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek i imbir w drobną kostkę. Cytrynę umyć, zesterem ściąć paseczki i drobno pokroić. Wycisnąć sok z cytryny
  • kurczaka, cebulę, czosnek, imbir, 1 łyżkę soku z cytryny, kumin, pieprz cayenne i 1 łyżkę oleju dokładnie wymieszać
  • resztę oleju rozgrzać na patelni i mięso kurczaka podsmażyć 5-6 minut. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i krótko poddusić. Podlać mlekiem kokosowym i dusić pod przykryciem następne 4-5 minut. Sos doprawić pieprzem cayenne, sokiem z cytryny, miodem, solą i kuminem. Można ewentualnie dodać chili. Serwować z ryżem basmati

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *