Kurczak na kołderce z jarmużu z kaszą gryczaną to propozycja na pyszny i zdrowy obiad. Tak smakuje dieta przyspieszająca metabolizm! Danie należy do fazy I.
Składniki dla 2 osób:
- jarmuż w ilości dowolnej (im więcej, tym lepiej)
- 2 porcje filety z kurczaka a`120 g
- 2 łyżki octu jabłkowego/winnego
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- tymianek/oregano
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- dodatkowo 1 owoc np. jabłko
Wykonanie:
- kurczaka opłukać, dokładnie wysuszyć. Skropić octem winnym, posolić, oprószyć pieprzem i suszonym tymiankiem, odstawić na 15 minut do zamarynowania
- przygotować jarmuż
- odmierzyć około 3/4 szklanki kaszy gryczanej i ugotować w osolonej wodzie 15 minut
- kurczaka ułożyć na mocno rozgrzanej patelni i „smażyć” po kilka minut z każdej strony. Podlać kilkoma łyżkami bulionu, przykryć pokrywką i dusić około 10 minut do miękkości
- gotowego kurczaka pokroić w plastry. Podawać z jarmużem i kaszą gryczaną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂