Filet kurczaka na jarmużu — dieta szybka przemiana

Kurczak na kołderce z jarmużu z kaszą gryczaną to propozycja na pyszny i zdrowy obiad. Tak smakuje dieta przyspieszająca metabolizm! Danie należy do fazy I.

Składniki dla 2 osób:

  • jarmuż w ilości dowolnej (im więcej, tym lepiej)
  • 2 porcje filety z kurczaka a`120 g
  • 2 łyżki octu jabłkowego/winnego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • tymianek/oregano
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • dodatkowo 1 owoc np. jabłko

Wykonanie:

  • kurczaka opłukać, dokładnie wysuszyć. Skropić octem winnym, posolić, oprószyć pieprzem i suszonym tymiankiem, odstawić na 15 minut do zamarynowania
  • przygotować jarmuż
  • odmierzyć około 3/4 szklanki kaszy gryczanej i ugotować w osolonej wodzie 15 minut 
  • kurczaka ułożyć na mocno rozgrzanej patelni i „smażyć” po kilka minut z każdej strony. Podlać kilkoma łyżkami bulionu, przykryć pokrywką i dusić około 10 minut do miękkości
  • gotowego kurczaka pokroić w plastry. Podawać z jarmużem i kaszą gryczaną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *