Fasolka szparagowa w słoikach

Fasolka szparagowa to jedno z moich ulubionych sezonowych warzyw. Sezon trwa krótko, dlatego warto przygotować domowe „konserwy” na zimową porę. Ta domowa nie może równać się z fasolką z lady chłodniczej lub słoikową konserwą sklepową.

Trzeba tylko pamiętać, że fasolkę po uprzednim obgotowaniu powinno się przynajmniej dwukrotnie pasteryzować. Fasolka zawiera spore ilości białka i przy przygotowaniu przetworów traktujemy ją podobnie jak mięso i grzyby. Nie chodzi tu o dodatkową pracę, ale nasze bezpieczeństwo.

Drobna zielona fasolka powinna być pasteryzowana przez 60 minut (grubsza odmiana 90 minut) i robimy to na dwa razy po 30 minut w odstępie 24 godzin. Podczas pierwszej pasteryzacji giną wszystkie formy wegetatywne i bakterie, a druga pasteryzacja ma wyeliminować ich formy przetrwalnikowe.

Składniki:

  • 2 kg zielonej fasolki szparagowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 baldachów kwiatowych kopru
  • do obgotowania: 10 łyżeczek soli i 5 łyżeczek cukru na 5 l wody
  • zalewa: 1,5 łyżki soli na 2 l wody

Wykonanie:

  • fasolkę umyć, odciąć końcówki. Obcinam tylko z jednej strony, końcówkę z ogonkiem. Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić wzdłuż na pół
  • w dużym garnku zagotować wodę z solą i cukrem. Do 5 litrów wody wsypać 10 łyżeczek soli i 5 łyżeczek cukru, włożyć fasolkę i gotować około 10 minut od ponownego zawrzenia. Fasolka powinna pozostać twarda. Odcedzić, odstawić, by przestygła, następnie pokroić na kawałki
  • w międzyczasie przygotować zalewę, ponieważ nigdy nie zalewamy fasoli wodą, w której się gotowała (fasolka zawiera fazynę — toksyczne białko roślinne, które neutralizuje gotowanie) Zagotować 2,5 litra wody z 1,5 łyżki soli 
  • dokładnie wyparzyć słoiki i nakrętki. Do słoików nakładać  fasolkę przekładając koprem i cząstkami czosnku, następnie zalać przygotowaną zalewą. Osuszyć brzegi słoika i wieczka, zakręcić słoiki
  • ustawić słoiki w kociołku z wodą, tak by sięgała do 2/3 wysokości słoików. Dno wyłożyć ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Słoiki nie mogą się wzajemnie dotykać. Doprowadzić wodę do wrzenia i pasteryzować przez 30 minut. Pozostawić słoiku w kociołku do następnego dnia i powtórzyć proces pasteryzacji
  • przechowywać w piwnicy do 12-tu miesięcy 
PRZECZYTAJ  Koktajl z topinamburem

UDANYCH PRZETWORÓW!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *