Expresowy deser, jaki możesz przygotować na drugie śniadanie, do popołudniowej kawy lub na majówkę. Wystarczy płat ciasta francuskiego 2 jabłka i owoce jagodowe. Wykorzystałam mrożone maliny, jagody i truskawki, nadały bułeczkom koloru i aromatu.
Składniki na 8 sztuk:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 2 jabłka
- 2 garstki owoców jagodowych
- 2 łyżki ksylitolu/cukru + cynamon
- 1 białko
Przygotowanie:
- jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Umieścić w rondelku, dodać cukier, mrożone owoce jagodowe, podlać odrobina wodą i dusić do miękkości i odparowania wody. Ostudzić
- rozwinąć zimne, prosto z lodówki ciasto francuskie z rolki, podzielić na 8 równej wielkości prostokątów. Połowę każdego prostokąta naciąć 10-11 razy, nie docinając do końca. Na drugą połowę nałożyć po 1 łyżeczce masy owocowej, rozbełtanym białkiem posmarować brzegi, złożyć i brzegi docisnąć widelcem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtórzyć jeszcze 7 razy. Wszystkie bułeczki posmarować rozmąconym białkiem
- piec w 200`C 15-20 minut do zezłocenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂