Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego

Expresowy deser, jaki możesz przygotować na drugie śniadanie, do popołudniowej kawy lub na majówkę. Wystarczy płat ciasta francuskiego 2 jabłka i owoce jagodowe. Wykorzystałam mrożone maliny, jagody i truskawki, nadały bułeczkom koloru i aromatu.

Składniki na 8 sztuk:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2 jabłka
  • 2 garstki owoców jagodowych
  • 2 łyżki ksylitolu/cukru + cynamon
  • 1 białko

Przygotowanie:

  • jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Umieścić w rondelku, dodać cukier, mrożone owoce jagodowe, podlać odrobina wodą i dusić do miękkości i odparowania wody. Ostudzić
  • rozwinąć zimne, prosto z lodówki ciasto francuskie z rolki, podzielić na 8 równej wielkości prostokątów. Połowę każdego prostokąta naciąć 10-11 razy, nie docinając do końca. Na drugą połowę nałożyć po 1 łyżeczce masy owocowej, rozbełtanym białkiem posmarować  brzegi, złożyć i brzegi docisnąć widelcem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtórzyć jeszcze 7 razy. Wszystkie bułeczki posmarować rozmąconym białkiem
  • piec w 200`C 15-20 minut do zezłocenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *