Curry z kurczaka w wydaniu jesiennym, bo z dodatkiem dyni. W ten sposób przygotowany filet, na orientalną nutę to najbardziej aromatyczna wersja podania kurczaka. Mięciutkie mięso zatopione w pysznym kokosowym sosie posmakuje każdemu. Świetna propozycja na smaczny i szybki obiad. Polecam!
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 cukinia
- 1/4 dyni Hokkaido
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- mleko kokosowe — puszka 400 g
- 3 cm imbiru
- 2 łyżki oleju
- 1/2 jabłka
- sól,
- pieprz
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczka cukru
- natka pietruszki lub kolendry
Wykonanie:
- filety z kurczaka obkroić z błonek, tłuszczu i powięzi. Pokroić w grubą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, kurkumą. Wymieszać z olejem i pokrojonym drobno imbirem. Odstawić na chwilę, choć można mięso przygotować wcześniej i pozostawić do zamarynowania na całą noc
- kurczaka z marynatą ułożyć na rozgrzanej patelni, dodać drobno posiekany czosnek i cebulę. Podsmażyć mięso do zrumienienia
- w międzyczasie pokroić w kostkę dynię, cukinię i jabłko (obrane ze skórki).
- do podsmażonego kurczaka dodać mleko kokosowe, czerwoną pastę curry, cukier i dusić około 10-15 minut. Dodać pokrojone w kostkę warzywa: dynię i cukinię. Dusić jeszcze około 10 minut. Warzywa powinny pozostać al dente
- przed podaniem posypać posiekaną natką zielonej pietruszki lub kolendrą. Podawać z ryżem, bagietką lub ziemniakami
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂