Lubimy dynię i coraz częściej po nią sięgamy. Niestety najczęściej ląduje w zupie — kremie. Tym przepisem chcę przekonać, że dynia może więcej. Świetnie się sprawdzi w jesiennej zapiekance.

Przepis ten spełnia jednocześnie wymagania diety niskowęglowodanowej LOV-CARB. Dodatek garam-masala, którego głównym składnikiem jest cynamon, bardzo efektywnie wpływa na przyspieszenie przemiany materii, szczególnie zaś spalanie tłuszczów.

Dodatek sezamu nie tylko świetnie dekoruje zapiekankę, ale nadaje chrupkości i lekko orzechowego posmaku, przełamując kremową konsystencję dyni.

Składniki:

  • 700-8000 g purée z dyni
  • 2 czerwone papryki
  • 500 g mielonego mięsa
  • 2,5 łyżeczki garam-masala
  • sól, pieprz cayenne
  • 200 ml bulionu
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oleju
  • 40 g masła

Wykonanie:

  • paprykę umyć, pokroić na ćwiartki i pozbawić pestek i gniazd nasiennych, następnie pokroić w 2 cm kostkę. Drobno pokroić cebulę
  • na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Dodać mięso i na mocnym ogniu siekając łopatką przysmażyć je i rozbić na drobne kawałeczki. Na końcu dodać paprykę i razem przesmażyć. Dodać garam-masala oraz sól, podlać bulionem i zagotować całość. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego o przekroju 24 cm
  • dyniowe purée doprawić pieprzem cayenne i wymieszać z żółtkiem. Rozłożyć na podsmażonym mięsie
  • piekarnik nagrzać do 200`C. Rozpuszczonym masłem polać dynię i posypać sezamem. Zapiekać 20 minut

SMACZNEGO!

Źródło: Essen&Trinken für jeden Tag Heft 9/2015

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *