Lubimy dynię i coraz częściej po nią sięgamy. Niestety najczęściej ląduje w zupie — kremie. Tym przepisem chcę przekonać, że dynia może więcej. Świetnie się sprawdzi w jesiennej zapiekance.
Przepis ten spełnia jednocześnie wymagania diety niskowęglowodanowej LOV-CARB. Dodatek garam-masala, którego głównym składnikiem jest cynamon, bardzo efektywnie wpływa na przyspieszenie przemiany materii, szczególnie zaś spalanie tłuszczów.
Dodatek sezamu nie tylko świetnie dekoruje zapiekankę, ale nadaje chrupkości i lekko orzechowego posmaku, przełamując kremową konsystencję dyni.
Składniki:
- 700-8000 g purée z dyni
- 2 czerwone papryki
- 500 g mielonego mięsa
- 2,5 łyżeczki garam-masala
- sól, pieprz cayenne
- 200 ml bulionu
- 1 żółtko
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki oleju
- 40 g masła
Wykonanie:
- paprykę umyć, pokroić na ćwiartki i pozbawić pestek i gniazd nasiennych, następnie pokroić w 2 cm kostkę. Drobno pokroić cebulę
- na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Dodać mięso i na mocnym ogniu siekając łopatką przysmażyć je i rozbić na drobne kawałeczki. Na końcu dodać paprykę i razem przesmażyć. Dodać garam-masala oraz sól, podlać bulionem i zagotować całość. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego o przekroju 24 cm
- dyniowe purée doprawić pieprzem cayenne i wymieszać z żółtkiem. Rozłożyć na podsmażonym mięsie
- piekarnik nagrzać do 200`C. Rozpuszczonym masłem polać dynię i posypać sezamem. Zapiekać 20 minut
SMACZNEGO!
Źródło: Essen&Trinken für jeden Tag Heft 9/2015
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂