Dynia faszerowana orzechowym risotto

Dynia piżmowa — Butternut — faszerowana orzechowym risotto. Nie jest tak spektakularnie pomarańczowa jak jej krewniaczka Hokkaido. Tutaj nie żółty, słodkawo-orzechowy miąższ, ale gruszkowaty kształt czyni z niej prawdziwą jasną dyniową piękność. Upieczona w piekarniku i wypełniona soczystym, kremowym risotto wzbudzi zachwyt biesiadników. Dodatek orzechów laskowych, parmezanu i wermutu nadadzą jej wyrafinowanego smaku.

Z jednym dodatkiem miałam kłopot i go pominęłam — to solone cytryny vel kiszone cytryny. W śródziemnomorskiej kuchni to znany dodatek do risotto bardzo podkręca smak warzyw. Z ich dodatkiem smak dania byłby na pewno pełniejszy. Zamiast użyłam skórki cytrynowej. Ponieważ kiszone cytryny nie stoją na półkach sklepowych, zdecyduję się jednak zakisić cytryny i wrócić do tego przepisu.

Składniki:

  • dynia piżmowa — około 700 g
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g ryżu arborio
  • 30 g orzechów laskowych
  • 1 seler naciowy
  • 1 cebula
  • 50 g grana padano, parmezanu
  • masło – 2 łyżki
  • 250 ml bulionu + listek laurowy
  • 50 ml wermutu, białego wina
  • 2 kiszone cytryny lub 1 łyżka skórki z otartej cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • Dynie przekroić na pół, następnie łyżką wybrać pestki z miękką częścią. Szczelnie zawinąć w folię wysmarowaną oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200`C około 45-60 minut. Przy większej wagowo dyni czas pieczenia odpowiednio wydłużyć 
  • seler obrać z włókien i pokroić w kostkę. Cebulę również obrać i pokroić w kostkę. Orzechy podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu, ostudzić i posiekać. Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki
  • bulion zagotować z 1 listkiem laurowym
  • na 1 łyżce masła poddusić cebulkę, dodać pokrojony seler i po kilku chwilach ryż. Przesmażyć  razem przez kilka minut. Wlać wermut i odparować. Porcjami wlewać gorący bulion. Ryż gotować wg wskazań na opakowaniu. U mnie 16-17 minut. 
  • z upieczonej dyni wybrać 2/3 miąższu. Wydrążoną dynię trzymać w piekarniku. Miąższ rozdusić widelcem
  • do gotowego risotto dodać łyżkę masła, starty ser, podprażone orzechy, wybrany miąższ z dyni, pokrojoną w kawałeczki soloną cytrynę lub zamiennie skórkę otartą z 1 dużej cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić połówki dyni i serwować. Podać obok resztę risotto
PRZECZYTAJ  Jarmuż zapiekany pod orzechowo — cynamonową pierzynką

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *