Placek drożdżowy z wiśniami i kruchą, słodką kruszonką o smaku amaretto jest fenomenalny. Wysoki, puchaty, mięciutki i bardzo maślany, po prostu niebo w gębie.
Kiedyś myślałam, że do upieczenia takiego ciasta potrzebne są nadzwyczajne zdolności. Zapewniam, nie są potrzebne, bo taki cudowny placek upieczesz bez trudu. Wystarczy zaopatrzyć się w wysoką foremkę i do dzieła!
Drożdżówki są co prawda bardziej podzielne, ale to ciasto bije je na głowę. Łatwo się kroi i świetnie nadaje do zamrażania. Na pół godziny wcześniej wystarczy wyjąć porcję z zamrażalnika, postawić na blacie kuchennym, odczekać i gotowe!
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej jasnej
- 200 ml mleka
- 2 jajka+1 żółtko
- 30 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru
- 50 g masła
Kruszonka:
- 90 g mąki orkiszowej jasnej
- 40 g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki amaretto
Wykonanie:
- składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozkruszyć między palcami do otrzymania okruszków, następnie dodać amaretto, skleić całość w kulę i na czas przygotowywania ciasta schować do lodówki
- w 2 łyżkach mleka rozprowadzić drożdże, by je upłynnić. Mleko z masłem podgrzać delikatnie w rondelku. Nie może być za ciepłe, bo „zabije” drożdże. Składniki odmierzyć w misie robota, dodać mleko, drożdże i przy pomocy haka zagnieść gładkie, odchodzące od brzegów misy ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
- w międzyczasie wydrylować wiśnie
- wyjąć ciasto i kilkakrotnie zagnieść, następnie rozwałkować do rozmiarów blaszki. Wyłożyć ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Na cieście rozłożyć wiśnie, wciskając je do środka, rozsypać kruszonkę, przykryć ściereczką kuchenna i odstawić do ponownego wyrośnięcia
- wyrośnięte ciasto piec w 200`C przez około 25-30 minut, do zezłocenia brzegów i kruszonki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂