Drożdżowy placek z wiśniami

Placek drożdżowy z wiśniami i kruchą, słodką kruszonką o smaku amaretto jest fenomenalny. Wysoki, puchaty, mięciutki i bardzo maślany, po prostu niebo w gębie.

Kiedyś myślałam, że do upieczenia takiego ciasta potrzebne są nadzwyczajne zdolności. Zapewniam, nie są potrzebne, bo taki cudowny placek upieczesz bez trudu. Wystarczy zaopatrzyć się w wysoką foremkę i do dzieła!

Drożdżówki są co prawda bardziej podzielne, ale to ciasto bije je na głowę. Łatwo się kroi i świetnie nadaje do zamrażania. Na pół godziny wcześniej wystarczy wyjąć porcję z zamrażalnika, postawić na blacie kuchennym, odczekać i gotowe!

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka+1 żółtko
  • 30 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g masła

Kruszonka:

  • 90 g mąki orkiszowej jasnej
  • 40 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki amaretto

Wykonanie:

  • składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozkruszyć między palcami do otrzymania okruszków, następnie dodać amaretto, skleić całość w kulę i na czas przygotowywania ciasta schować do lodówki 
  • w 2 łyżkach mleka rozprowadzić drożdże, by je upłynnić. Mleko z masłem podgrzać delikatnie w rondelku. Nie może być za ciepłe, bo „zabije” drożdże. Składniki odmierzyć w misie robota, dodać mleko, drożdże i przy pomocy haka zagnieść gładkie, odchodzące od brzegów misy ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
  • w międzyczasie wydrylować wiśnie
  • wyjąć ciasto i kilkakrotnie zagnieść, następnie rozwałkować do rozmiarów blaszki. Wyłożyć ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Na cieście rozłożyć wiśnie, wciskając je do środka, rozsypać kruszonkę, przykryć ściereczką kuchenna i odstawić do ponownego wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto piec w 200`C przez około 25-30 minut, do zezłocenia brzegów i kruszonki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *