Dorsz w sosie z suszonych pomidorów i szpinaku to szybkie i proste do przygotowania danie. Ponieważ mam stały dostęp do świeżych ryb, często goszczą na naszym stole. Lubię ryby i jeść i przygotowywać je na różne sposoby. Kuchnia nie może być nudna!
Danie jest z rodzaju dietetycznych, ponieważ dorsza nie obsmażałam, tylko udusiłam w kremowym sosie śmietankowym.
Do przygotowania tego dania możesz użyć każdej innej białej ryby.
Składniki:
- 2 filety z dorsza a’ 160 g
- 1 paczka szpinaku bio 200 g
- 8 suszonych pomidorków w oleju (ze słoiczka) + 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- czerwona słodka papryka w proszku
- sok z cytryny
- rozmaryn — opcjonalnie
- 150-200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
- umyte, osuszone kawałki ryby skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem i czerwoną papryką. Odstawić
- szpinak umyć, przebrać i oberwać grube ogonki
- na patelni rozgrzać olej ze słoiczka z pomidorkami (super smak i aromat!), dodać ząbek czosnku pocięty w plasterki. Dołożyć szpinak i podsmażać, aż straci na objętości
- na patelnię dołożyć pomidorki pokrojone w paseczki, wlać śmietanę i ułożyć filety z dorsza skórą do góry. Za 2-3 minuty rybę obrócić, przykryć patelnię pokrywką i dusić dorsza następne kilka minut. Im grubszy filet, tym dłuższego wymaga duszenia
- podawać z ryżem, makaronem lub purée ziemniaczanym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂