Dorsz w sosie z suszonych pomidorów i szpinaku

Dorsz w sosie z suszonych pomidorów i szpinaku to szybkie i proste do przygotowania danie. Ponieważ mam stały dostęp do świeżych ryb, często goszczą na naszym stole. Lubię ryby i jeść i przygotowywać je na różne sposoby. Kuchnia nie może być nudna!

Danie jest z rodzaju dietetycznych, ponieważ dorsza nie obsmażałam, tylko udusiłam w kremowym sosie śmietankowym.

Do przygotowania tego dania możesz użyć każdej innej białej ryby.

Składniki:

  • 2 filety z dorsza a’ 160 g
  • 1 paczka szpinaku bio 200 g
  • 8 suszonych pomidorków w oleju (ze słoiczka) + 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • czerwona słodka papryka w proszku
  • sok z cytryny
  • rozmaryn — opcjonalnie
  • 150-200 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

  • umyte, osuszone kawałki ryby skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem i czerwoną papryką. Odstawić
  • szpinak umyć, przebrać i oberwać grube ogonki
  • na patelni rozgrzać olej ze słoiczka z pomidorkami (super smak i aromat!), dodać ząbek czosnku pocięty w plasterki. Dołożyć szpinak i podsmażać, aż straci na objętości
  • na patelnię dołożyć pomidorki pokrojone w paseczki, wlać śmietanę i ułożyć filety z dorsza skórą do góry. Za 2-3 minuty rybę obrócić, przykryć patelnię pokrywką i dusić dorsza następne kilka minut. Im grubszy filet, tym dłuższego wymaga duszenia
  • podawać z ryżem, makaronem lub purée ziemniaczanym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *