Dorsz w kokosowej panierce à la tarzan

Dorsz to najpopularniejsza z morskich ryb. Jest znakomita, o łagodnym smaku, delikatnym białym, listkowanym, soczystym mięsie, doskonale harmonizującym z większością przypraw, można ją  przyrządzić na wiele sposobów. I choć świetnie nadaje się do zapiekania, na krokiety, musy, kotlety najchętniej i najczęściej jednak jemy dorsza panierowanego w bułce tartej. Bułka tarta też stwarza wiele możliwości i kombinacji smakowych.

Jeśli przeszkadza nam tranowy posmak i zapach morskiej ryby, wystarczy bułkę tartę wymieszać pół na pół z wiórkami kokosowymi. Kuchnia w trakcie smażenia wypełni się egzotycznym zapachem kokosa, a tak przygotowanego dorsza zje nawet największy niejadek. Na zimno będzie zaś świetnym dodatkiem do kanapek, czy Fischburgera.

Składniki:

  • 4-6 porcji dorsza
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych + 2 łyżki
  • masło ghee lub olej do smażenia

Wykonanie:

  • dorsza rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić.
  • bułkę tartą wymieszać z wiórkami kokosowymi
  • roztrzepać jajko w głębokim talerzu. Obtaczać każdą porcję dorsza w jajku, następnie w kokosowej panierce (dokładnie docisnąć) i smażyć na maśle ghee po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone układać na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • dodatkowe 2 łyżki wiórków podsmażyć na suchej patelni do delikatnego zrumienienia. Posypać surówkę lub sałatkę, z którą będziemy podawać rybę. Dzięki temu całe danie nabierze miłego, kokosowego i smaku i zapachu. Podawać z ryżem lub ziemniakami.  

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *