Domowe drożdżówki ze śliwkami i różą

Domowe drożdżówki są pyszne i bardzo proste do przygotowania. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek, to jedne z najzdrowszych wypieków. Wartości odżywcze drożdżowych bułeczek łatwo zwiększyć poprzez zamianę zwykłej mąki pszennej na orkiszową i dodatkowo przez podmianę części mąki na pełną błonnika mąkę pełnoziarnistą. Posypka z orzechów włoskich to dodatkowy element zdrowotny i pyszne wykończenie zamiast przesłodzonego, niezdrowego lukru.

Ponieważ sezon śliwkowy w pełni to właśnie śliwki stanowią nadzienie bułeczek, a dla podkręcenia smaku dodałam domowy dżem z płatków róży. Puchate, aromatyczne, po prostu wspaniałe. Zapraszam do przepisu!

Składniki  na 12 bułeczek:

  • 380 g mąki orkiszowej (200 g mąki 1050 i 180 g jasnej 700)
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki cukru/miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  1 jajko + 1 żółtko
  • 160 g mleka
  • 60 g masła

Dodatkowo:

  • 25 g śliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • garść orzechów włoskich
  • 1 białko + 2 łyżki mleka  do posmarowania bułek

Przygotowanie:

  • przygotuj ciasto drożdżowe
  • śliwki pokrój na kawałki, wymieszaj z cynamonem, odstaw
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieć i podziel na 12 kawałków, najlepiej odważając po 60-65 g, następnie skręcić w kulki. Każdą kulkę rozpłaszcz jak przy przygotowaniu knedli, nałóż dżem i przygotowane śliwki. Zlep i układaj łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po przygotowaniu wszystkich bułeczek przykryj blaszkę ściereczką kuchenną i odstaw do napuszenia, a na około 20 minut
  • wyrośnięte bułeczki posmaruj białkiem wymieszanym z mlekiem i posyp posiekanymi orzechami
  • piecz w 180*C 25 minut, do zrumienienia 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *