Chętnie sięgam po łososia, bo to ryba błyskawiczna do przygotowania, super smaczna i zdrowa. Dziś proponuję łososia pieczonego w piekarniku i podanego z winnym musem jabłkowym. Rybka jest soczysta i bardzo delikatna, a mus jabłkowy wyjątkowo dobrze komponuje się tu smakowo.
Danie proste, dietetyczne zachwyciło mnie smakiem, dlatego bardzo polecam.
Do przygotowania posiłku użyłam łososia bałtyckiego. Ma nieco jaśniejsze mięso niż jego krewniak z norweskiej hodowli, ale ten smak, po prostu pycha!
Składniki:
- 2 filety łososia a’160 g
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- wiórki masła
- gałązki tymianku
- mus z jabłek
Przygotowanie:
- łososia umyć, poporcjować i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Obłożyć wiórkami masła, tymiankiem i wstawić do żaroodpornego naczynia
- piec w 180′ C 15-20 minut w zależności od grubości filetów. Po 15 minutach wyłączyć piekarnik i pozostawić łososia, by doszedł
- mus przygotować wg tego przepisu lub zrobić mus z 2 jabłek. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, następnie w kostkę. Podlać niewielką ilością wody, dodać sok z cytryny i gotować w rondelku aż zmiękną, następnie zmiksować niezbyt dokładnie blenderem. Do gotowania dodać oskubane listki z gałązek tymianku, szczyptę cynamonu i ewentualnie cukru
- upieczonego łososia podawać z musem jabłkowym i ziemniaczanym purée
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂