To drugi już jadłospis diety przyspieszającej metabolizm. Dzisiaj podaję menu w wydaniu jesiennym, z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców.
Wakacyjne wojaże i hotelowo — restauracyjne menu nie pozostało bez wpływu na naszą wagę. Planowałam nieco wcześniej pozbyć się niewygodnych nadmiarów, ale wyszło, jak wyszło. Całe szczęście załapałam się jeszcze na zieloną fasolkę szparagową, która bardzo ułatwiła przeprowadzenie diety, szczególnie 2 dni z dużą ilością białka, bez tłuszczu i węglowodanów. To najtrudniejsze dla mnie 2 dni do przetrwania, tym razem z fasolką było to bardzo łatwe.
Po tygodniu diety ubyło mi 1,8 kg, mężowi tym razem nieco mniej 1,5 kg. Jesteśmy lżejsi i bardzo zadowoleni.
Przypomnę tylko, iż pełny cykl diety trwa 4 tygodnie i polega na powtarzaniu tygodniowego jadłospisu. Oczywiście menu możesz modyfikować wg własnych preferencji smakowych z podanych dozwolonych produktów przypisanych danej fazie diety.
Podany tygodniowy jadłospis to tylko dieta przypominająca, którą stosujemy do korygowania wagi ciała po przeprowadzonym wcześniej pełnym cyklu.
PONIEDZIAŁEK < WTOREK — FAZA I
Śniadanie:
- Dyniowa owsianka (1 szklanka purée z dyni+1 szklanka płatków owsianych+2,5 szklanki wody+2 łyżeczki ksylitolu+cynamon) – 2 porcje
II śniadanie:
- Gruszka
Obiad:
- kotleciki z indyka (120 g porcja) +surówka+pieczone bataty+jabłko
lub
filet kurczaka ugotowany na parze (120 g porcja) + por z papryką + kasza gryczana
Podwieczorek:
- jabłko
Kolacja:
- zupa z dyni
- kromka chleba orkiszowego pełnoziarnistego (30 g)
- szklanka fasolki szparagowej
ŚRODA < CZWARTEK
Śniadanie:
- filet z kurczaka gotowany na parze (120 g)
- por z papryką
II śniadanie:
- makrela wędzona (80 g)
- fasolka szparagowa
Obiad:
- klops i indyka (porcja 120 g)
- surówka z kapusty pekińskiej z zielonym ogórkiem i porem
Podwieczorek:
- 2 selery naciowe
- wędzony łosoś (porcja 80 g) z musztardą
Kolacja:
- klops z indyka (porcja 80 g)
- warzywa z patelni (1 cebula+ 1 czerwona papryka+200 g pieczarek+1/4 kapusty pekińskiej+ przyprawy: sól, pieprz, imbir, czosnek)
PIĄTEK<SOBOTA<NIEDZIELA
Śniadanie:
- owsianka z tahini i borówką amerykańską
- ogórek
zamiennie - jajko sadzone na pomidorach lub szpinaku
- kromka chleba orkiszowego
- śliwki duszone z ksylitolem i cynamonem
II śniadanie:
- 2 ciasteczka słonecznikowe
- marchewka
Obiad:
- filet z indyka lub schabu w sosie pomidorowo-kokosowym (porcja 120 g)
- bataty pieczone z olejem sezamowym
- fasolka szparagowa
- grapefruit
Podwieczorek:
- mus migdałowy (1 porcja 2 łyżki)
- 2 selery naciowe
Kolacja
- kromka chleba orkiszowego (30 g)
- 80 g sardynek w oleju z puszki
- fasolka szparagowa
lub - sałatka: 2 jajka
- 1/2 awokado
- 2 ogórki kiszone
- garść rzodkiewek
- sosik: musztarda
- ksylitol
- sardynki w oleju (80 g)
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂