Currywurst z najprostszym sosem

Kuchnia niemiecka jest niezwykle bogata i każdy znajdzie w niej coś smakowitego. Podobna do tradycyjnej kuchni polskiej, w szczególności do kuchni śląskiej i wielkopolskiej. Także Mazury z Pomorzem przejęły wiele cech kuchni niemieckiej. Jest to kuchnia bardzo sezonowa. Zimowa — bardzo pożywna i kaloryczna, dużo w niej różnorodnych dań mięsnych.

Niemcy słyną z wyrobu pysznych kiełbas i tu króluje niepodzielnie cały rok Currywurst. Ulubionym dodatkiem do mięs są kluski, nudle oraz przepyszne spätzle. To II edycja akcji „Kuchnia niemiecka”. Chętnie włączę do akcji przepisy z pogranicza Austrii i Szwajcarii, gdyż kuchnie te wzajemnie się przenikają.
Czekam na Wasze przepisy i zapraszam do udziału w akcji.

Akcję otwieram przepisem na Currywurst z najprostszym sosem curry. Currywurst to nie byle jaka kiełbaska, a kultowa przekąska z kiełbaską wysokiej jakości w roli głównej. Dzięki niemieckiej kontroli i rygorystycznym przepisom nie ma możliwości, żeby ilość mięsa w wurście spadła poniżej 80%. Kiełbaski są po prostu pyszne. Z udziałem popularnego fast foodu, jakim jest Currywurst, klasyczny ketchup zastąpisz domowym sosem curry, można przygotować szybki i pyszny obiad. Z ziemniakami purée i surówką z kiszonej  kapusty smakuje wybornie.

Składniki na sos curry:

  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sól
  • pieprz
  • majeranek lub tymianek — opcjonalnie

Wykonanie:

  • cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce masła ghee. Dołożyć pomidory z puszki. Puszkę do połowy napełnić gorącą wodą, popłukać i wlać do sosu. Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu około 20 minut. Im dłużej redukowany, tym jest smaczniejszy
  • na koniec zmiksować blenderem, by sos miał jednolitą konsystencję
  • podawać do zgrilowanych lub upieczonych kiełbasek

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *