Curry z kurczaka z warzywami na ostro

Curry z kurczakiem i warzywami to pomysł na szybki obiad w orientalnym stylu. Łatwe danie, bez specjalnego nakładu pracy, a efekt imponujący. Rozpływające się w ustach kawałki kurczaka w aromatycznym sosie na bazie mleka kokosowego są wyjątkowo pyszne. Do curry możesz dodać ulubione warzywa, u mnie papryka i cukinia, to co akurat miałam na stanie. Ilość kombinacji nieograniczona. Polecam!

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry ze słoiczka
  • 1 łyżka kurkumy
  • kawałek imbiru
  • pieprz cayenne
  • papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • olej
  • 250 ml mleka kokosowego lub śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • zielenina

Wykonanie:

  • kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w mieszance soli, pieprzu, papryki i kurkumy z dodatkiem oleju. Kurczaka możesz marynować przez całą noc w lodówce lub przynajmniej przez pół godziny
  • cebulę, czosnek i imbir obierz i zeszklij na łyżce oleju, dodaj kurczaka i podsmaż całość. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i podsmażaj przez kilka minut. Dolej mleko kokosowe lub śmietanę kremówkę, dodaj pastę curry i cukier, duś około 15 minut. Pod sam koniec dodaj do potrawy pokrojoną w kostkę cukinię
  • przed podaniem posyp zieleniną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *