Curry z kurczakiem i warzywami to pomysł na szybki obiad w orientalnym stylu. Łatwe danie, bez specjalnego nakładu pracy, a efekt imponujący. Rozpływające się w ustach kawałki kurczaka w aromatycznym sosie na bazie mleka kokosowego są wyjątkowo pyszne. Do curry możesz dodać ulubione warzywa, u mnie papryka i cukinia, to co akurat miałam na stanie. Ilość kombinacji nieograniczona. Polecam!
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 2 łyżki czerwonej pasty curry ze słoiczka
- 1 łyżka kurkumy
- kawałek imbiru
- pieprz cayenne
- papryczka chili
- 1/2 łyżeczki cukru
- olej
- 250 ml mleka kokosowego lub śmietany kremówki
- sól
- pieprz
- zielenina
Wykonanie:
- kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w mieszance soli, pieprzu, papryki i kurkumy z dodatkiem oleju. Kurczaka możesz marynować przez całą noc w lodówce lub przynajmniej przez pół godziny
- cebulę, czosnek i imbir obierz i zeszklij na łyżce oleju, dodaj kurczaka i podsmaż całość. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i podsmażaj przez kilka minut. Dolej mleko kokosowe lub śmietanę kremówkę, dodaj pastę curry i cukier, duś około 15 minut. Pod sam koniec dodaj do potrawy pokrojoną w kostkę cukinię
- przed podaniem posyp zieleniną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂