Rozgrzewające curry z wykorzystaniem sezonowych warzyw — dyni i kalafiora, do tego filet z kurczaka i pyszne jesienne danie gotowe. Soczysty filet zamarynowany w imbirze, czosnku, kurkumie i papryce, zatopione w kokosowym sosie, podany z jaśminowym ryżem to świetny obiad dla całej rodziny.
Błyskawiczne do przygotowania danie rodem z indyjskiej kuchni, zapraszam!
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1/2 dyni Hokkaido
- 1/2 małego kalafiora
- 3/4 szklanka zielonego groszku — mrożony
- 3 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1/2 szklanki bulionu
- 3 łyżki oleju
- natka pietruszki
Wykonanie:
- filet z kurczaka pokroić w 1 cm kostkę. Czosnek i imbir obrać i również pokroić w kosteczkę. Kurczaka wymieszać z przyprawami, posiekanym czosnkiem z imbirem i olejem. Odstawić do zamarynowania przynajmniej na 30 minut
- dynię przekroić na pół, następnie na ćwiartki i wybrać łyżką gąbczasty miąższ z pestkami. Połówkę dyni pokroić w kostkę. Z kalafiora wyciąć różyczki
- obsmażyć kurczaka na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Dodać dynię i różyczki kalafiora smażyć przez następne kilka minut cały czas mieszając
- dodać mleko kokosowe i bulion, przykryć pokrywką i dusić około 10-12 minut. Pod sam koniec dorzucić na patelnię mrożony groszek. Doprawić solą
- podawać z natką zielonej pietruszki lub kolendry
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂