Cukiniowe rollo nadziewane mięsem

Bardzo smaczna zapiekanka — cukinia nadziewana mięsem. Szczególnie dla amatorów suszonych pomidorów i majeranku, bo te dominują jako przyprawy nadzienia mięsnego. Wystarczy mięso zastąpić kuskusem, a otrzymamy pyszne danie dla wegetarian. Wykorzystując makaron z poprzedniego dnia, mieliśmy dziś wspaniałe danie obiadowe.

Ryż pasowałby równie dobrze. W tym wydaniu zapiekankowym cukinia prezentuje się znakomicie. Świetnie się sprawdzi również na wszystkie wyjątkowe okazje. Biesiadnicy będą zachwyceni. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.

Składniki na 4 porcje:

  • 3 cukinie
  • 4-5 gałązek zielonej pietruszki
  • 40 g suszonych pomidorów (z zalewy ze słoiczka)
  • 200 g mieszanego mięsa mielonego
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku (dodałam jeszcze świeży)
  • sól, pieprz
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 50 g startego sera włoskiego np. Grana Padano, Parmezan

Wykonanie:

  • Obciąć piętki z cukinii i podzielić każdą na 4 części. Wyciąć środek z każdego kawałka. Najlepiej zrobić to małą łyżeczką.
  • 1/3 wyjętego miąższu z cukinii pokroić w drobną kostkę i wymieszać z posiekaną pietruszką i mięsem. Dodać majeranek, drobno pokrojone pomidorki i posiekane migdały
  • Przyprawionym nadzieniem mięsnym napełnić wydrążone cukinie.
  •  Bulion wymieszać ze śmietaną. Następnie posolić i dodać pieprzu.
  • Cukinie ułożyć w naczyniu, w którym będziemy ja zapiekać. Na dno wlać przygotowany bulion z kremówką, a posypać cukiniowe rollo obficie startym serem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 ° C około 20 minut.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *