Jeśli cukinia obrodziła nadzwyczajnie i zastanawiasz się co począć z nadmiarem, po prostu ją zamarynuj. Gdy jej nie rozgotujesz podczas pasteryzacji będziesz się cieszyć zimą chrupiącą , smaczną cukinią. To wyśmienita przekąska, będzie również świetnym dodatkiem do zimowych sałatek. Marynowanie i kiszenie ogórków jest bardzo popularne, cukinii już nie koniecznie.
Porównywanie jednak cukinii z ogórkami właściwie nie ma sensu, bo cukinia pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych „bije ogórka na głowę”. Szczególnie zielona skórka cukinii to kopalnia: luteiny i zeaksantyny, które stoją na straży naszych zdrowych oczu.
Należy pamiętać, by cukinię jeść zawsze z zielona skórką. Gdy skóra jest już twarda i nie nadaje się do jedzenia to najczęściej cała cukinia nadaje się już tylko na kompost. Dla urozmaicenia i na próbę dodałam do każdego słoiczka czerwona paprykę. I cukinia i czerwona papryka są doskonałe. Bardzo polecam
Składniki na 5 słoików 750 ml:
- 6-7 sztuk cukinii dł. około 22-25 cm
- 2-3 czerwone papryki
- 1,5 l wody
- 200 ml octu 20%
- 3 pełne łyżeczki soli
- 6 łyżek cukru
- przyprawy na 1 słoik: 1/2 łyżeczki gorczycy, mały listek laurowy, 2-3 ziela angielskie, 2-3 ziarenka pieprzu,
- 1-2 ząbki czosnku
Wykonanie:
- paprykę czerwoną dokładnie umyć i całe strąki włożyć do wrzącej wody, gotować 3-4 minuty. Odcedzoną paprykę przelać zimną wodą. Odkroić piętki z ogonkiem, usunąć nasiona, przekroić na 4 części. Zdjąć z papryki skórkę. Z obgotowanej papryki skórkę zdejmuje się bardzo łatwo
- przygotować zalewę. Zagotować odmierzoną ilość wody z dodatkiem 6 łyżek cukru i 3 łyżeczkami soli. Dodać ocet. Odstawić do przestudzenia
- cukinię umyć, odkroić piętki i przyciąć na długość słoika. Przekroić wzdłuż na 4 części, następnie każdą z 4 części jeszcze raz na pół. Wyciąć nożykiem lub wydrążyć łyżeczką białą gąbczastą część z zalążkami nasion
- wyparzyć słoiki wraz z nakrętkami
- do każdego słoja włożyć po ząbku czosnku, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Nakładać przygotowane słupki z cukinii na przemian z papryką
- przestudzoną, letnią zalewą zalać cukinie. Wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem krawędź słoika i nakrętkę, mocno zakręcić.
- duży garnek wyłożyć podwójną warstwą papierowego ręcznika i wstawić słoje do pasteryzacji tak, by się ze sobą nie stykały. Nalać zimnej wody tak by sięgała do 3/4 wysokości słoika i postawić na ogniu. Od momentu zagotowania na lekko pyrkającym ogniu pasteryzować słoiki 10-15 minut.
ŻYCZĘ UDANYCH PRZETWORÓW 🙂
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂