Ciecierzyca to bardzo cenna roślina w zdrowej, zbilansowanej diecie. W ostatnich latach znacznie zyskała na popularności.
Ciecierzyca zawiera więcej magnezu i mikroelementów niż soczewica i groch. Jak wszystkie strączkowe jest bogatym źródłem białka więc syci na długo. To również bardzo dobre źródło błonnika, witamin z grupy B, witaminy E oraz wielu składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor, żelazo, miedź.
Ziarna ciecierzycy korzystnie działają na obniżenie stężenia poziomu cholesterolu oraz stężenia trójglicerydów, a także wzmacniają organizm, poprawiając przy tym wygląd i stan skóry (wspomaga produkcję kolagenu).
Dzisiaj świetne danie jednogarnkowe dla zabieganych — ciecierzyca w sosie pomidorowym. Dodatek pikantnej chorizo to świetny sposób na wzbogacenie smaku sosu pomidorowego. Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki, posiłek przygotujesz w 30 minut. Smaczniejsza jest ciecierzyca ugotowana samodzielnie.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 pętko chorizo
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryka
- olej do smażenia
- kawałek imbiru
- mała papryczka chili
- szczypiorek
Wykonanie:
- obrać cebulę, pokroić w piórka i zeszklić na tłuszczu. Dodać obrany, posiekany czosnek, imbir, papryczkę chili i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Następnie dołożyć pokrojoną w plasterki bądź półplasterki chorizo. Na końcu wlać pomidory z puszki. Dusić około 10-15 minut aż papryka będzie miękka
- na koniec dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę i poddusić razem, by smaki potrawy się połączyły
- podawać z bagietką. Posypać zieleniną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂