Ciecierzyca z pomidorami i chorizo

Ciecierzyca to bardzo cenna roślina w zdrowej, zbilansowanej diecie. W ostatnich latach znacznie zyskała na popularności.

Ciecierzyca zawiera więcej magnezu i mikroelementów niż soczewica i groch. Jak wszystkie strączkowe jest bogatym źródłem białka więc syci na długo. To również bardzo dobre źródło błonnika, witamin z grupy B, witaminy E oraz wielu składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor, żelazo, miedź.

Ziarna ciecierzycy korzystnie działają na obniżenie stężenia poziomu cholesterolu oraz stężenia trójglicerydów, a także wzmacniają organizm, poprawiając przy tym wygląd i stan skóry (wspomaga produkcję kolagenu).

Dzisiaj świetne danie jednogarnkowe dla zabieganych — ciecierzyca w sosie pomidorowym. Dodatek  pikantnej chorizo to świetny sposób na wzbogacenie smaku sosu pomidorowego. Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki, posiłek przygotujesz w 30 minut. Smaczniejsza jest ciecierzyca ugotowana samodzielnie.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 pętko chorizo
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • olej do smażenia
  • kawałek imbiru
  • mała papryczka chili
  • szczypiorek

Wykonanie:

  • obrać cebulę, pokroić w piórka i zeszklić na tłuszczu.  Dodać obrany, posiekany czosnek, imbir, papryczkę chili i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Następnie dołożyć pokrojoną w plasterki bądź półplasterki chorizo. Na końcu wlać pomidory z puszki. Dusić około 10-15 minut aż papryka będzie miękka 
  • na koniec dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę i poddusić razem, by smaki potrawy się połączyły
  • podawać z bagietką. Posypać zieleniną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *