Do tej pory wybierałam raczej całego kurczaka do pieczenia w piekarniku, w szczególności zaś unikałam dolnej części z nóżek kurczaka, uważając je za nieatrakcyjne.
Całkiem niesłusznie, ponieważ w bardzo prosty sposób można z nich wyczarować pyszne danie. Wystarczy smakowita panierka, bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi oregano i upieczesz je w piekarniku bez grama tłuszczu. Proste, szybkie i właściwie samo się robi. Tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty, a skórka jest niewiarygodnie chrupiąca, absolutnie pyszna. Koniecznie do wypróbowania. Zapraszam do przepisu.
Składniki na 4 porcje:
- 8 podudzi z kurczaka
- 50 g parmezanu lub innego twardego sera
- 100 g tartej bułki
- 2 małe jajka
- sól
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- pieprz cayenne
- 80 g mąki
Wykonanie:
- nastawić piekarnik na 200`C, z termoobiegiem na 180`C. Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach tarki i wymieszać w miseczce razem z bułką tartą. W drugiej miseczce rozbełtać widelcem jajka i doprawić solą, pieprzem cayenne i oregano. Do trzeciej miseczki wsypać mąkę
- nóżki z kurczaka obtoczyć najpierw w mące, nadmiar mąki strzepnąć, następnie umieścić w roztrzepanych jajkach i na końcu obtoczyć w panierce z bułki tartej i parmezanu
- opanierowane nóżki ułożyć na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na średniej szynie 45 minut, aż do zezłocenia
- podawać z ulubionymi dodatkami
SMACZNEGO!
Źródło – Essen&trinken fur jeden Tag Heft 9/2014
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂