Super zdrowa przekąska i jak na chlebek przystało bez jajek, bez dodatku tłuszczu. Wilgotny, mocno owocowy w smaku idealnie pasuje również do kawy, a nie jest przy tym tuczący i kaloryczny jak większość ciast. Bardzo prosty do przygotowania.

Składniki na 1 keksówkę:

  • 450 g kwaśnych jabłek
  • 50 g cukru trzcinowego (dałam ksylitol)
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50 g suszonych fig
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g rodzynek
  • 3 łyżki soku jabłkowego

Wykonanie:

  • jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z cukrem i (przykryte folią spożywczą) odstawić na 12 godzin (najlepiej na całą noc)
  • cynamon, kakao i proszek do pieczenia wymieszać z mąką
  • figi pokroić w drobną kostkę, posiekać migdały, dodać rodzynki i pozostałe składniki. Razem z jabłkami zagnieść wilgotne ciasto. Uformować i włożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki
  • piec w 175`C 60-70 minut

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *