Super zdrowa przekąska i jak na chlebek przystało bez jajek, bez dodatku tłuszczu. Wilgotny, mocno owocowy w smaku idealnie pasuje również do kawy, a nie jest przy tym tuczący i kaloryczny jak większość ciast. Bardzo prosty do przygotowania.
Składniki na 1 keksówkę:
- 450 g kwaśnych jabłek
- 50 g cukru trzcinowego (dałam ksylitol)
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 50 g suszonych fig
- 50 g posiekanych migdałów
- 50 g rodzynek
- 3 łyżki soku jabłkowego
Wykonanie:
- jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z cukrem i (przykryte folią spożywczą) odstawić na 12 godzin (najlepiej na całą noc)
- cynamon, kakao i proszek do pieczenia wymieszać z mąką
- figi pokroić w drobną kostkę, posiekać migdały, dodać rodzynki i pozostałe składniki. Razem z jabłkami zagnieść wilgotne ciasto. Uformować i włożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki
- piec w 175`C 60-70 minut
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂