Chleb z burakiem to wybór Amber ze styczniowej piekarni na rozpoczęcie nowego sezonu. Przepis na chleb pochodzi z książki Emmanuela Hadjiandreou. Autor opracował ciekawą technikę zagniatania chleba. Chleb zachwyca i kolorem i smakiem.
Nie obeszło się bez problemów, bo choć dałam nieco mniej wody, niż wskazywał przepis (mąka orkiszowa zbiera jednak mniej wody niż pszenna) to ciasto było bardzo klejące i trudne do współpracy. Kierując się czasem wyrastania (2-6 godzin) z przepisu, trochę przeholowałam i chlebek przegarowałam, dlatego jest dość niski. Nie stracił jednak nic na smaku.
Składniki na 1 bochenek:
- 370 g mąki orkiszowej (200 g 630 i 170 g 1050)
- 8 g soli
- 160 g startych buraków
- 220 g aktywnego zakwasu
- 200 g ciepłej wody
- 15 g oliwy
Wykonanie:
- w misce wymieszać mąkę z solą. W drugiej misce wymieszać zakwas z oliwą i wodą. Wymieszać zawartość obu misek do połączenia składników. Dodać starte buraki, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie stosując technikę zagniatania z filmiku zagniatać ciasto 10 sekund i pozostawić na 10 minut. Proces zagniatania powtórzyć 4 razy. Przykryć miskę z ciastem i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę
- koszyk do wyrastania wysypać mąką. Przełożyć do koszyczka uformowany bochenek i zostawić, aż podwoi objętość. Może to trwać od 2 do 6 godzin
- nagrzać piekarnik do 220`C. Ciasto ułożyć na rozgrzanym kamieniu. Zaparować piekarnik i piec 40 minut w 200`C. Studzić na kratce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂