Chleb z burakiem to wybór Amber ze styczniowej piekarni na rozpoczęcie nowego sezonu. Przepis na chleb pochodzi z książki Emmanuela Hadjiandreou. Autor opracował ciekawą technikę zagniatania chleba. Chleb zachwyca i kolorem i smakiem.

Nie obeszło się bez problemów, bo choć dałam nieco mniej wody, niż wskazywał przepis (mąka orkiszowa zbiera jednak mniej wody niż pszenna) to ciasto było bardzo klejące i trudne do współpracy. Kierując się czasem wyrastania (2-6 godzin) z przepisu, trochę przeholowałam i chlebek przegarowałam, dlatego jest dość niski. Nie stracił jednak nic na smaku.

Składniki na 1 bochenek:

  • 370 g mąki orkiszowej (200 g 630 i 170 g 1050)
  • 8 g soli
  • 160 g startych buraków
  • 220 g aktywnego zakwasu
  • 200 g ciepłej wody
  • 15 g oliwy

Wykonanie:

  • w misce wymieszać mąkę z solą. W drugiej misce wymieszać zakwas z oliwą i wodą. Wymieszać zawartość obu misek do połączenia składników. Dodać starte buraki, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie stosując technikę zagniatania z filmiku zagniatać ciasto 10 sekund i pozostawić na 10 minut. Proces zagniatania powtórzyć 4 razy. Przykryć miskę z ciastem i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę
  • koszyk do wyrastania wysypać mąką. Przełożyć do koszyczka uformowany bochenek i zostawić, aż podwoi objętość. Może to trwać od 2 do 6 godzin
  • nagrzać piekarnik do 220`C. Ciasto ułożyć na rozgrzanym kamieniu. Zaparować piekarnik i piec 40 minut w 200`C. Studzić na kratce 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *