Chleb razowy pszenno-żytni

Kolejny chleb z książki „Chleb” J.Hamelmana. Bardzo smaczny, aromatyczny chlebek z cienką, chrupiącą skórką. Tak nam posmakował, że piekłam go 3 razy z rzędu. Mąka pszenna razowa dodaje nutę smakową, której nie miałby chleb przygotowany tylko ze zwykłej mąki.

W wyniku połączenia mąki pszennej razowej z zakwaszoną mąką żytnią uzyskujemy wilgotny chleb, który długo utrzymuje świeżość.

Składniki na 1 mały chlebek:

  • mąka chlebowa-230 g
  • mąka pszenna razowa-120 g
  • woda-210 g
  • sól- 8,5 g
  • drożdże instant-2 g
  • zakwas – 210 g

Wykonanie:

  • przygotować zakwas  i odstawić na 14-16 godzin w temperaturze 21° C by dojrzał. Na zakwas wziąć 110 g mąki żytniej razowej + 90 g wody + 1 łyżkę zakwasu
  • odważone składniki umieścić w misie miksera i mieszać całość przez 3 minuty na I prędkości następnie przez 3 minuty na II prędkości, aż do rozwinięcia siatki glutenowej. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do fermentacji wstępnej
  • wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, złożyć kilkakrotnie, uformować w okrągły lub podłużny bochenek i umieścić w koszyczku (złączeniem do góry) do wyrastania na następną 1 godzinę. Ciasto w koszyku obsypać mąką i przykryć ściereczką kuchenną
  • w międzyczasie nagrzać piekarnik, najlepiej z kamieniem do 250° C. Obracając koszyczek wyrzucić chleb złączeniem na rozgrzany kamień. Zaparować piekarnik i piec 15 minut w 250° C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 230° C i piec 25 minut. Studzić na kratce

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *