Chałka z sześciokrotnym warkoczem — instrukcja zaplatania

Chałka to smaczne drożdżowe pieczywo zaplecione w warkocz. Najpopularniejsza jest pleciona z trzech wałeczków ciasta i ten splot zna każdy. Splotów jest dużo więcej, bo chałki formuje się z 4,5,6, a nawet 7 wałeczków ciasta. Wzrost liczby pasm wcale nie oznacza, że ich zaplatanie staje się coraz bardziej skomplikowane.

Na dzisiejszą chałkę wybrałam sześciokrotny warkocz, ponieważ wydał mi się najłatwiejszy i wyróżnia się urodą spośród wszystkich innych. Chałka jest dwukolorowa, połowę ciasta jest z dodatkiem kakao. Chałkę upiekłam z przepisu Hamelmana (inspirowałam się) i korzystałam z jego instrukcji zaplatania zamieszczonej w książce „Chleb”.

Zapraszam do cudownego tworzenia! Podoba Ci się moja chałka? Spróbuj ją odtworzyć, to nie jest trudne, a na pewno zachwycisz domowników!

Składniki:

  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 ml wody/mleka
  • 1 jajko+1 żółtko
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 25 g drożdży

Dodatkowo:

  • 1 łyżka kakao+1 łyżka mleka+1 łyżeczka miodu
  • 1 białko+1 łyżka mleka
  • garstka orzechów włoskich

Przygotowanie:

  • mleko podgrzać w rondelku, dodać pokrojone na kawałeczki masło. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami mleka do upłynnienia
  • wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, odchodzące od brzegów misy ciasto. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości
  • kakao wymieszać na pastę z mlekiem i miodem
  • wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Jedną część powtórnie zagnieść z kakao. Białe i ciemne ciasto podzielić na 3 równej wielkości kawałki, najlepiej odważając na wadze (jeden około 150 g)
  • zrolować pasma zaostrzając ich końce. Ułożyć tak, by trzy pasma znalazły się po lewej stronie i trzy po prawej stronie. Układać naprzemiennie jeden jasny, jeden ciemny…..
  • zagiąć pierwsze pasmo do wewnątrz, układając je wzdłuż pasma 4
  • zagiąć pasmo szóste do wewnątrz, układając je wzdłuż pasma 3
  • kontynuować zaplatanie, przekładając lewe zewnętrzne pasmo do wewnątrz i układać je wzdłuż pasma położonego w środku po prawej, a potem przekładając prawe zewnętrzne pasmo do wewnątrz i układać je wzdłuż pasma położonego pośrodku po lewej. Zakończyć warkocz nadając mu symetryczny kształt
  • uformowany warkocz ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • wyrośniętą chałkę posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać posiekanymi orzechami
  • piec w 190*C 25 minut do zrumienienia
PRZECZYTAJ  Jak upiec perfekcyjny stek?

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *