Chałka to smaczne drożdżowe pieczywo zaplecione w warkocz. Najpopularniejsza jest pleciona z trzech wałeczków ciasta i ten splot zna każdy. Splotów jest dużo więcej, bo chałki formuje się z 4,5,6, a nawet 7 wałeczków ciasta. Wzrost liczby pasm wcale nie oznacza, że ich zaplatanie staje się coraz bardziej skomplikowane.
Na dzisiejszą chałkę wybrałam sześciokrotny warkocz, ponieważ wydał mi się najłatwiejszy i wyróżnia się urodą spośród wszystkich innych. Chałka jest dwukolorowa, połowę ciasta jest z dodatkiem kakao. Chałkę upiekłam z przepisu Hamelmana (inspirowałam się) i korzystałam z jego instrukcji zaplatania zamieszczonej w książce „Chleb”.
Zapraszam do cudownego tworzenia! Podoba Ci się moja chałka? Spróbuj ją odtworzyć, to nie jest trudne, a na pewno zachwycisz domowników!
Składniki:
- 350 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 ml wody/mleka
- 1 jajko+1 żółtko
- 2 łyżki miodu
- 50 g masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 25 g drożdży
Dodatkowo:
- 1 łyżka kakao+1 łyżka mleka+1 łyżeczka miodu
- 1 białko+1 łyżka mleka
- garstka orzechów włoskich
Przygotowanie:
- mleko podgrzać w rondelku, dodać pokrojone na kawałeczki masło. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami mleka do upłynnienia
- wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, odchodzące od brzegów misy ciasto. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości
- kakao wymieszać na pastę z mlekiem i miodem
- wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Jedną część powtórnie zagnieść z kakao. Białe i ciemne ciasto podzielić na 3 równej wielkości kawałki, najlepiej odważając na wadze (jeden około 150 g)
- zrolować pasma zaostrzając ich końce. Ułożyć tak, by trzy pasma znalazły się po lewej stronie i trzy po prawej stronie. Układać naprzemiennie jeden jasny, jeden ciemny…..
- zagiąć pierwsze pasmo do wewnątrz, układając je wzdłuż pasma 4
- zagiąć pasmo szóste do wewnątrz, układając je wzdłuż pasma 3
- kontynuować zaplatanie, przekładając lewe zewnętrzne pasmo do wewnątrz i układać je wzdłuż pasma położonego w środku po prawej, a potem przekładając prawe zewnętrzne pasmo do wewnątrz i układać je wzdłuż pasma położonego pośrodku po lewej. Zakończyć warkocz nadając mu symetryczny kształt
- uformowany warkocz ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- wyrośniętą chałkę posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać posiekanymi orzechami
- piec w 190*C 25 minut do zrumienienia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂