Sezon truskawkowy w pełni, nic zatem dziwnego, że truskawki wylądowały w drożdżówkach. Smak truskawek w bułeczkach wzbogaca dodatek dżemu z płatków róż. Wyprodukowałam kilka słoiczków tych wspaniałości i wykorzystuję ich dodatek w kolejnych wypiekach.
Tak jak wszystkie moje słodkości bułeczki upiekłam z mąki orkiszowej, tym razem z dodatkiem mąki pełnoziarnistej z płaskurki. Zamiast lukru drożdżówki posypałam orzechami włoskimi. Z dużą porcją błonnika, bez cukru — pysznie i zdrowo!
Składniki na 12 sztuk:
- 380 g mąki (200 g orkiszowej 1050+180 g pełnoziarnistej płaskurki)
- 150 ml mleka
- 25 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki miodu/cukru
- 60 g masła
- 1 jajko+1 żółtko
Dodatkowo:
- 1 szklanka truskawek
- 3 łyżki dżemu z płatków róż
- garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
- ciasto przygotuj wg przepisu na podstawowe ciasto drożdżowe wg przepisu z bloga z podanych wyżej składników
- truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na małe kawałki. Orzechy posiekaj
- wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieć i rozwałkuj na prostokąt na około 30 × 50 cm. Rozwałkowane ciasto posmaruj dżemem i rozrzuć pocięte na małe kawałki truskawki. Zwiń w rulon, następnie potnij ostrym nożem na 3-4 cm kawałki i od razu układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj blaszkę z bułeczkami ściereczką i pozostaw do napuszenia. Bułki lekko docisnęłam dłonią, by podczas pieczenia się nie rozwarstwiały
- wyrośnięte bułeczki posmaruj białkiem rozbełtanym z mlekiem i posyp orzechami.
- Bułki piecz w 180’C 25 minut do zrumienienia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂