Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste z truskawkami i różą

Sezon truskawkowy w pełni, nic zatem dziwnego, że truskawki wylądowały w drożdżówkach. Smak truskawek w bułeczkach wzbogaca dodatek dżemu z płatków róż. Wyprodukowałam kilka słoiczków tych wspaniałości i wykorzystuję ich dodatek w kolejnych wypiekach.

Tak jak wszystkie moje słodkości bułeczki upiekłam z mąki orkiszowej, tym razem z dodatkiem mąki pełnoziarnistej z płaskurki. Zamiast lukru drożdżówki posypałam orzechami włoskimi. Z dużą porcją błonnika, bez cukru — pysznie i zdrowo!

Składniki na 12 sztuk:

  • 380 g mąki (200 g orkiszowej 1050+180 g pełnoziarnistej płaskurki)
  • 150 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miodu/cukru
  • 60 g masła
  • 1 jajko+1 żółtko

Dodatkowo:

  • 1 szklanka truskawek
  • 3 łyżki dżemu z płatków róż
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

  • ciasto przygotuj wg przepisu na podstawowe ciasto drożdżowe wg przepisu z bloga z podanych wyżej składników
  • truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na małe kawałki. Orzechy posiekaj
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieć i rozwałkuj na prostokąt  na około 30 × 50 cm. Rozwałkowane ciasto posmaruj dżemem i rozrzuć pocięte na małe kawałki truskawki. Zwiń w rulon, następnie potnij ostrym nożem na 3-4 cm kawałki i od razu układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj blaszkę z bułeczkami ściereczką i pozostaw do napuszenia. Bułki lekko docisnęłam dłonią, by podczas pieczenia się nie rozwarstwiały
  • wyrośnięte bułeczki posmaruj białkiem rozbełtanym z mlekiem i posyp orzechami.
  • Bułki piecz w 180’C 25 minut do zrumienienia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *