Botwinka to pierwsza majowa nowalijka, z której przygotujesz pyszną sezonową zupę. W maju botwinka jest najsmaczniejsza, a liście i młode buraczki miękkie, delikatne i szybko się gotują.
Zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem to prawdziwa pychota.
Nawet się nie zastanawiaj, tylko do dzieła.
Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- 2-3 młode ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1,2 l bulionu
- koperek
Przygotowanie:
- botwinkę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Odciąć buraczki od liści i oskrobać je lub obrać. Liście z łodyżkami pokroić w 1- cm kawałki, a buraczki w cienkie plasterki, większe w półplasterki
- ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, a obraną marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej
- w garnku, w którym gotujesz zupę na maśle podsmażyć ziemniaczki z marchewką, następnie wlać gorący bulion i gotować około 10 minut. Posolić
- dodać plasterki buraczków i posiekane łodyżki z liśćmi i gotować około 8 minut
- dodać sok z cytryny, 1 łyżeczkę cukru, śmietankę i koperek
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂