Botwinka to pierwsza majowa nowalijka, z której przygotujesz pyszną sezonową zupę. W maju botwinka jest najsmaczniejsza, a liście i młode buraczki miękkie, delikatne i szybko się gotują.

Zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem to prawdziwa pychota. 

Nawet się nie zastanawiaj, tylko do dzieła. 

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
  • 2-3 młode ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,2 l bulionu
  • koperek

Przygotowanie:

  • botwinkę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Odciąć buraczki od liści i oskrobać je lub obrać. Liście z łodyżkami pokroić w 1- cm kawałki, a buraczki w cienkie plasterki, większe w półplasterki
  • ziemniaki obrać,  pokroić w kostkę, a obraną marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej
  • w garnku, w którym gotujesz zupę na maśle podsmażyć ziemniaczki z marchewką, następnie wlać gorący bulion i gotować około 10 minut. Posolić
  • dodać plasterki buraczków i posiekane łodyżki z liśćmi i gotować około 8 minut
  • dodać sok z cytryny, 1 łyżeczkę cukru, śmietankę i koperek

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *