Obiad z serii błyskawicznych. W czasie, gdy gotuje się makaron, przygotujesz smakowity sos z boczniaków. Sezon grzybowy rozpoczął się na dobre, ale nie proponuję leśnych grzybów. W zastępstwie boczniaki — dla tych wszystkich, którzy nie zbierają grzybów. Boczniaki z sosem pomidorowym smakują naprawdę znakomicie, a jakie są zdrowe!
Składniki na 2 porcje:
- 400-500 g boczniaków
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
- obrany i posiekany czosnek i cebulę poddusić na oleju. Dodać pokrojone w paski grzyby ( ogonki odrzucić) i dusić do odparowania wody. Powinny się zezłocić
- dodać pomidory, przyprawy i dusić 10-15 minut
- na patelnię z grzybami dołożyć ugotowany makaron i wymieszać. W razie potrzeby dodać wodę z gotowania makaronu. Podawać suto posypane natką pietruszki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂