Pyszna propozycja podania schabu na jesienny obiad. Nie muszę nikogo przekonywać, że mięso doskonale smakuje z owocami. Dziś schab z gruszkami. Proste, łatwe do przygotowania danie wygląda imponująco. Kilka składników, a tworzy idealną kompozycję smakową. Nie żałowałam ziół, suszony i świeży tymianek wieńczą dzieło!
Składniki:
- 4 porcje schabu
- 3 łyżki oleju
- 4 połówki gruszek
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- sól
- pieprz
- tymianek
Wykonanie:
- schab umyć, osuszyć i delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i obsmażyć na oliwie na złoty kolor z obydwu stron
- jeśli używasz patelni z metalową rączką, pozostaw kotlety na patelni, jeśli nie przełóż do naczynia do zapiekania. Na każdym kotlecie ułóż połówkę świeżo obranej gruszki
- śmietankę połącz z winem, dopraw do smaku, dodaj zioła i zalej mięso
- potrawę zapiekaj w piekarniku 20 minut pod przykryciem
- podawaj z surówką i ziemniakami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂