Bitki schabowe to prosty sposób na podanie chudej wieprzowiny w pysznym sosie. W tradycyjnym sosie jedynym dodatkiem jest cebula. Swój sos wzbogaciłam dodatkiem suszonych grzybów i wędzonej śliwki. Znakomity zimowy schab. Smakuje fenomenalnie. Bardzo polecam!
Składniki:
- 80 dkg schabu środkowego
- 2 garście suszonych grzybów
- 8-10 wędzonych śliwek
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki mąki
- smalec do smażenia
- śmietana
- sól, pieprz
Wykonanie:
- grzyby dokładnie wypłukać i namoczyć przez noc w niewielkiej ilości wody
- schab pokroić w 2.5 cm plastry. Lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i mocno obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Zsunąć kotlety na bok patelni i dodać pokrojoną w piórka cebulę, następnie przesmażyć na złoto
- w międzyczasie pokroić grzyby i śliwki w paski
- dołożyć na patelnię pokrojone grzyby i śliwki, następnie podlać wodą z moczenia grzybów. Wodę przelać przez gęste sitko (piasek!) i dusić do miękkości 30-40 minut
- przed podaniem dodać do sosu zahartowaną śmietanę
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂