Bitki schabowe w sosie pomidorowo-paprykowym

Bitki schabowe w sosie pomidorowo-paprykowym to świetna, dietetyczna propozycja podania schabu. Bardzo smaczna inspiracja na jesienny obiad. Mięso rozpływające się w ustach i esencjonalny, aromatyczny sos pomidorowo-paprykowy, to jest naprawdę pyszne. Polecam!

Składniki na 4 porcje:

  • 8 cienkich plastrów schabu
  • 2 mięsiste, czerwone papryki
  • 4-5 pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • smalec/olej
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • oregano suszone i świeże

Wykonanie:

  • plastry schabu rozbić pod płatem folii spożywczej, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, a nadmiar strzepnąć. Smażyć na smalcu do zrumienienia. Zsunąć z patelni na talerzyk. Zeszklić na tym samym tłuszczu obraną, pokrojoną cebulę i czosnek. Po czasie dołożyć obraną, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę, pokrojoną w paseczki i podsmażyć razem przez kilka minut
  • do sosu można użyć pomidorów z puszki lub przygotować je samodzielnie. Pomidory naciąć od góry na krzyż, umieścić w misce i zalać wrzątkiem, tak by znalazły się pod wodą. Po kilku minutach wymienić wodę na zimną. Teraz bez trudu można pozbawić je skóry. Wyciąć piętki i pokroić pomidory w 1,5 cm kostkę
  • na patelnię z papryką dołożyć pokrojone pomidory i obsmażone plastry schabu. Sos doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, przykryć pokrywką i dusić około 20 minut do miękkości. Na koniec doprawić cukrem i octem balsamicznym. Podawać z ziemniakami, kluskami lub kaszą 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *