Bigos z młodej kapusty to znakomity pomysł na smaczne, szybkie i tanie danie jednogarnkowe. Z dodatkiem ulubionej kiełbasy i młodych ziemniaków super majowy obiad.
Składniki:
- 1 mała młoda kapusta
- 1 cebula
- 100 g surowego wędzonego boczku
- pęto ulubionej kiełbasy (u mnie domowa pieczona)
- 1 łyżka masła klarowanego
- koperek
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka soku z cytryny
- koperek
Przygotowanie:
- cebulę pokrojoną w piórka, a boczek w kostkę umieść w garnku, w którym przygotowujesz bigos. Wytapiaj powoli boczek, aż się zrumieni i cebula zeszkli. Gdy boczek jest za chudy i zacznie przywierać dodaj trochę tłuszczu
- dodaj pokrojoną kiełbasę i przesmażaj kolejne kilka minut
- dodaj pokrojoną kapustę, sól, pieprz, podlej szklanką wody i duś około minut, aż kapusta będzie miękka
- na koniec zapraw mąką wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody i zagotuj, aż do zgęstnienia
- na koniec dodaj sok z cytryn i posiekany koperek
- podawaj z młodymi ziemniakami lub pieczywem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂