Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty to znakomity pomysł na smaczne, szybkie i tanie danie jednogarnkowe. Z dodatkiem ulubionej kiełbasy i młodych ziemniaków super majowy obiad.

Składniki:

  • 1 mała młoda kapusta
  • 1 cebula
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • pęto ulubionej kiełbasy (u mnie domowa pieczona)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • koperek
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • koperek

Przygotowanie:

  • cebulę pokrojoną w piórka, a boczek w kostkę umieść w garnku, w którym przygotowujesz bigos. Wytapiaj powoli boczek, aż się zrumieni i cebula zeszkli. Gdy boczek jest za chudy i zacznie przywierać dodaj trochę tłuszczu
  • dodaj pokrojoną kiełbasę i przesmażaj kolejne kilka minut
  • dodaj pokrojoną kapustę, sól, pieprz, podlej szklanką wody i duś około  minut, aż kapusta będzie miękka
  • na koniec zapraw mąką wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody i zagotuj, aż do zgęstnienia
  • na koniec dodaj sok z cytryn i posiekany koperek
  • podawaj z młodymi ziemniakami lub pieczywem

SMACZNEGO! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *