Sezon szparagowy rozkręcił się na dobre i warto go wykorzystać. Ceny szparagów są bardzo przystępne, możesz się nimi objadać całkiem bezkarnie nie tylko z powodu ceny, są dodatkowo niskokaloryczne. Podrzucam nowy przepis na białe szparagi w sosie kaparowym. Brzmi wykwintnie? I tak smakują. Delikatne szparagi i wyraziste w smaku kapary, Myślę, że się skusisz:)
To smaczny i zdrowy dodatek do letniego obiadku, z młodymi ziemniaczkami po prostu pycha!
Składniki:
- 500 g białych szparagów
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki kaparów + 1
- 100 ml białego wina
- 200 ml bulionu
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka mąki
- cukier, sól do smaku
- kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie:
- szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, następnie obrać omijając główki szparagów. Ugotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki soli około 15 minut do miękkości
- na łyżce masła podsmażyć drobno posiekane kapary. Dolać wino, odparować. Wlać bulion i część śmietany kremówki. Resztę śmietany wymieszać z łyżeczką mąki i dodać do sosu. Zagotować, potrzymać chwilkę na ogniu, aż sos zgęstnieje. Nas koniec dorzucić łyżkę kaparów w całości
- podawać odcedzone szparagi z przygotowanym sosem jako dodatek obiadowy, koniecznie do młodych ziemniaczków z wody
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂