Biała kiełbasa oprócz żurku i mazurka obowiązkowo pojawia się na wielkanocnym stole, zwykle parzona lub gotowana. I choć szczyt popularności przeżywa raz w roku, przed Wielkanocą, proponuję przygotować ją nie tylko od święta. Wersja pieczona z porami i jabłkami smakuje wyśmienicie. Z dodatkiem ziemniaczanego purée to pożywny, pyszny i nie wymagający wielkiego nakładu pracy posiłek.
Składniki:
- 4 kiełbasy surowe białe
- 2 pory
- 1 jabłko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 szklanka bulionu/wytrawnego cydru
- 1 łyżka masła ghee/oleju
Przygotowanie:
- zagotuj wodę w rondelku z białą kiełbasą, odstaw na około 30 minut
- pora od zielonej strony przekrój na pół i wypłucz pod bieżącą wodą wszystkie ziarenka piasku, następnie pokrój w poprzek na 1-2 cm kawałki. Smaż na rozgrzanym maśle kilka minut, aż straci objętość
- jabłko obierz, pokrój na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne i podziel na ósemki
- na dno naczynia żaroodpornego wyłóż por, na to białą kiełbasę i jabłka. Zalej bulionem lub cydrem. Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 20 minut. Ustaw piekarnik na grill lub termoobieg i dopiekaj kiełbasę jeszcze 10-15 minut do zrumienienia
- podawaj z ziemniaczanym purée lub ulubionym pieczywem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂