Delikatna, chrupiąca beza i bita śmietana z truskawkami to prawdziwie królewski deser. Genialna uczta dla podniebienia i rozpływające się w ustach bezy. Super deser na uroczyste spotkanie w większym gronie. Bez wielkiego nakładu pracy i wysiłku możecie mile zaskoczyć bliskich. Wystarczy wieczorem upiec bezy, a przed podaniem wypełnić je bitą śmietaną i ozdobić truskawkami. Tym prostym i efektownym deserem kończę sezon truskawkowy na moim blogu.
Składniki na 16 sztuk:
- 3 białka
- szczypta soli
- 150 g cukru pudru
- 16 ładnych truskawek
- 200-250 ml śmietany kremówki
- 2 cukry waniliowego
Wykonanie:
- Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce przesianego cukru pudru, cały czas ubijając.
- Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Małą łyżeczką zrobić na papierze 16 kleksów z ubitego białka i rozsmarować, tworząc płaskie koła. Resztę białka umieścić w rękawie cukierniczym zakończonym gwiazdką i na obwodzie każdego kółka wycisnąć masę w kształcie okręgu, tworząc gniazdko, w którym umieścimy potem bitą śmietanę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 80-90 °C i piec, a właściwie suszyć 2-2,5 godziny. Po tym czasie najlepiej zostawić bezy do rana w zamkniętym piekarniku. Tak niska temperatura zapewni naszym bezom śliczny niezmieniony biały kolor.
- Śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego ubić na sztywno i za pomocą rękawa zakończonego gwiazdką wypełnić 16 krążków bezowych. Każdą bezę ozdobić przeciętą na pół truskawką i listkiem melisy lub mięty.
Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂