Batonik pełen ziaren — smaczna, pożywna i niezwykle zdrowa przekąska. Przepis banalny, ale gdy wziąć pod uwagę wartości odżywcze składników batonika przepis niezwykły. Największym objętościowo składnikiem jest popping z amarantusa.
W składzie nasion amarantusa znajdziesz sporo błonnika, antyoksydanty — w tym wyjątkowo cenny skwalen oraz minerały, w tym wapń, którego jest więcej niż w mleku, magnez (1/3 dziennego zapotrzebowania), żelazo, miedź, fosfor i witaminy (E i B). Lista składników batoników od razu mnie oczarowała, przepis jednak dość długo czekał w kolejce na przetestowanie.
Składniki na blaszkę 24 × 34 cm:
- 120 g poppingu z amarantusa
- 80 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki sody
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g słonecznika
- 50 g orzeszków ziemnych — solonych
- 50 g płatków owsianych górskich
- 50 g rodzynek
- 50 g żurawiny
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 120 g syropu z agawy/ miodu/ syropu z jabłek
- 3/4 szklanki wody
Wykonanie:
- 2 łyżki siemienia lnianego zalać 4 łyżkami gorącej wody i odstawić na 30 minut
- składniki dokładnie wymieszać drewnianą łyżką
- foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć masę lekko uciskając wilgotną łyżką
- piec 30 minut w 170`C
- po ostudzeniu pokroić
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂