Batoniki z amarantusem

Batonik pełen ziaren — smaczna, pożywna i niezwykle zdrowa przekąska. Przepis banalny, ale gdy  wziąć pod uwagę wartości odżywcze składników batonika przepis niezwykły. Największym objętościowo składnikiem jest popping z amarantusa.

W składzie nasion amarantusa znajdziesz sporo błonnika, antyoksydanty — w tym wyjątkowo cenny skwalen oraz minerały, w tym wapń, którego jest więcej niż w mleku, magnez (1/3 dziennego zapotrzebowania), żelazo, miedź, fosfor i witaminy (E i B). Lista składników batoników od razu mnie oczarowała, przepis jednak dość długo czekał w kolejce na przetestowanie.

Składniki na blaszkę 24 × 34 cm:

  • 120 g poppingu z amarantusa
  • 80 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g słonecznika 
  • 50 g orzeszków ziemnych — solonych
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawiny
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 120 g syropu z agawy/ miodu/ syropu z jabłek
  • 3/4 szklanki wody

Wykonanie:

  • 2 łyżki siemienia lnianego zalać 4 łyżkami gorącej wody i odstawić na 30 minut
  • składniki dokładnie wymieszać drewnianą łyżką
  • foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć masę lekko uciskając wilgotną łyżką
  • piec 30 minut w 170`C
  • po ostudzeniu pokroić

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *