Barszcz ukraiński na zakwasie

Barszcz ukraiński jest pyszny, pożywny i zdrowy. Idealna rozgrzewająca zupa na jesienno-zimowe chłody. Przygotowany ze świeżych pokrojonych w kostkę buraczków i ziemniaków z dodatkiem kapusty włoskiej i białej fasolki. To solidna porcja warzyw. Barszcz zakwasiłam zakwasem z buraków, a to dodatkowo podnosi jego walory, nie tylko smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne.

W zależności od upodobań barszcz można przygotować w wersji wegetariańskiej lub na wywarze mięsnym. Ja wykorzystałam wywar z gotowania wędzonki. Barszcz odgrzewany, na drugi dzień jest jeszcze smaczniejszy. Zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • 2 duże buraki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera i pora
  • 1 cebula
  • 3-4 ziemniaki
  • 1/8 kapusty włoskiej
  • 1 puszka białej fasolki
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 szklanka zakwasu z buraków, ocet lub sok z cytryny
  • 2 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła ghee
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

  • obraną, pokrojoną cebulę zeszklić na tłuszczu w garnku, w którym gotujesz zupę
  • w międzyczasie obrać buraki, marchew, pietruszkę i seler i pokroić w kostkę. Dorzucić do cebuli i podsmażyć razem. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, następnie zalać bulionem i zagotować
  • w międzyczasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, następnie poszatkować kapustę. Dołożyć do barszczu. Gotować do miękkości, około 30 minut
  • na koniec dodać fasolkę z puszki wraz z zalewą (zwróć uwagę, by w składzie była tylko fasola i woda), koncentrat pomidorowy i odczekać, by zupa się zagotowała. Na sam koniec wlać zakwas z buraków. Zupę zagrzać, ale pilnować, by barszczu już nie zagotować, bo zupa straci kolor 
  • podawać wg uznania ze śmietaną i suto posypaną zieleniną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *