Barszcz czerwony czysty jest bardzo prosty do przygotowania, potrzebuje jednak trochę więcej czasu, by buraki oddały cały swój smak. Dlatego najlepiej pozostawić wywar na całą noc lub przynajmniej kilka godzin. Otrzymasz wówczas pyszny, esencjonalny, piękny rubinowy barszczyk. Idealny do krokietów, pasztecików, pieczonych pierogów lub kulebiaka.
Składniki:
- 1,2-1,5 wody/bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka 1/2 selera
- 1/2 pora
- opalona na czarno cebula
- 2 listki laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 kulek czarnego pieprzu
- 4-5 buraków
- 1,5-2 szklanej zakwasu z buraków
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- majeranek
Przygotowanie:
- obrane, pokrojone warzywa zalać wodą i gotować około 30 minut. Wywar przecedzić
- buraki obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej dodać do przecedzonego wywaru jarzynowego wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim i opaloną na czarno cebulą, wcześniej przeciętą na pół. Gotować 20 minut. Zestawić z ognia i odstawić np. na balkon, najlepiej na całą noc
- przecedzić wywar buraczany, doprowadzić do wrzenia uważając, by się nie zagotował. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i wlewać zakwas buraczany porcjami kosztując barszczyk. Moc zakwasu jest różna, dlatego nie wlewamy od razu całości. Wymieszać z majerankiem
- podawać mocno podgrzany
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂